Idræt bygger på foreningsliv i Danmark. I Vestbyens udsatte boligområder sætter fattigdom grænser for foreningsliv, der kan bære et alsidigt udbud af idrætstilbud. Ikke mindst til de mange børn og unge i denne del af Århus.
Det billede tegner sig under en snak med Helle Hansen, der er formand for Afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken og for Gellerup Fællesråd.
Begrænsede foreningsindtægter
"Vi har i vores område begrænsede muligheder for indtægter fra kontingenter til at dække udgifter til for eksempel idrætsinstruktører og turneringsdeltagelse," siger Helle Hansen, "og mulighederne for at hente penge hos sponsorer er heller ikke så gode som andre steder. Også bankospil eller lignende aktiviteter har vi svært ved at få penge fra."
Fattigdommen sætter grænser. Projektmidler kan bringe idrætsorganisationer til Gellerup, men ifølge Helle Hansen forsvinder de typisk, når projektmidlerne er sluppet op.
Ud over frivillig indsats er der behov for økonomiske midler til at sikre et idrætsudbud, som ellers har tendens til at begrænse sig til fodbold og boksning, der trods alt er veletableret i Gellerup.
For store administrative opgaver for frivillige
Helle Hansen gør opmærksom på, at de administrative opgaver nemt kommer til at vokse frivillige bestyrelser over hovedet: "Jeg havde håbet på mere hjælp fra konsulenter i Globus1 til at klare f.eks. pædofilikontrol, fripasordning, udbetaling og administration af løn til idrætsinstruktører, som vi som regel er nødt til at hyre udefra."
I 2005 blev Gellerup Idrætsklub stiftet som initiativtager til nye idrætsgrene og hovedforening for små foreninger for enkelte idrætsgrene. Gellerup Idrætsklub tog sig i forbindelse med et basket-projekt af det administrative, som idrætsorganisationen ikke ville have med at gøre. Klubben samarbejdede med Dansk Håndboldforbund og skolerne om at introducere håndbold i skolerne og tilbyde interesserede børn håndbold som fritidsaktivitet.
"Gellerup Idrætsklub måtte lukke, fordi vi ikke fik den bistand, der er nødvendig ud over den frivillige indsats," konstaterer Helle Hansen ærgerligt.
Samme skæbne led Interfemina, som beskrives som en succes i publikationen ’En bydel blev sat i bevægelse’ om Urbanprogrammet. "Vi blev i 2008 ramt af instruktørers sygdom og flytning, og det kom foreningen sig ikke over," lyder det fra Helle Hansen.
Bro mellem Gellerup og Åbyhøj
"Vi forsøgte i Interfemina at få kvinder i Åbyhøj på den anden side af Ringvejen med, men det kom der ikke rigtigt noget ud af," tilføjer Helle Hansen.
Netop nu forsøger Århus Festuge at bygge bro over Ringvejen. Og det sker denne gang støttet af en gangbro mellem de to bydele.  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.