"Postkort fra verden” hedder murmaleriet, som unge fra Århus Produktionsskole har malet på en gavl i Gellerup. Maleriet er et led i deres uddannelsesplan for at blive malere.
Borgmester Nicolai Wammen mødte midt i september op ved gavlen, som ligger ved legepladsen mellem Lottesvej og Bentesvej (bag ved beboerhuset Yggdrasil). Han hjalp med at afsløre det store murmaleri, som en gruppe unge fra Århus Produktionsskole har været i gang med at male gennem de seneste tre-fire måneder.
Murmaleriet hedder ”Postkort fra verden” og er skabt af 20 unge. Illustrationerne er bygget op af elevernes egne individuelle postkort og symboliserer på den måde deres egen historie,” fortæller Heidi Zilmer, der er faglærer på projektet. Hun har selv har været med til udtænke det som et innovativt uddannelsesprojekt sammen med dekorationsmaler Susan Arnild.

Forskønner og engagerer
Inspirationen til projekt har de to hentet i udlandet. Filosofien er, at samfundsnyttig kunst kan forskønne ghettoområder og samtidig engagere udsatte unge og hjælpe dem i gang med en ungdomsuddannelse.

”I Lyon og Philadelphia har vi hørt om, at murmalerier har været med til forandrer udsatte beboelseskvarterer. Og gennem murmalerarbejdet har vi kunne inspirere de unge til at komme i gang med en ungdomsuddannelse, og samtidig giver vi dem mulighed for at skabe en positiv historie i et kvarter, der tit er præget af negative historier,” siger Heidi Zilmer. 

Forud for selve murmaleriet er gået et par måneder på Århus Produktionsskole, hvor de unge er blevet undervist i dansk og matematik og har øvet sig på forskellige maleteknikker. Halvdelen af de 20 unge har efterfølgende fået så meget blod på tanden, at de nu er klar til at fortsætte deres uddannelse på Århus Tech på malerfagets grundforløb. 
Flere murmalerier på vej
Murmaleriprojektet har fået økonomisk støtte fra Integrationsministeriet, Det Lokale Beskæftigelsesråd, Gellerupsekretariatet og Gellerupparken, som også lægger gavl til projektet.
Desuden har der været et godt samarbejde mellem Århus Produktionsskole, Århus Tech, Århus Malerlaug, Vejledningcentret for uddannelse og arbejde i Gellerup og National Center for Erhvervsuddannelse for at sikre, at den nye uddannelsesvej bliver et godt uddannelsesmæssigt fundament for de unge. 
Det næste murmaleri er således allerede under forberedelse, og muligvis bliver det på en indendørs mur i GLOBUS1.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.