Når unge af anden etnisk baggrund søger et job, skal de sige åbent, hvordan de har det med tørklæder, religion og fester. Det er en af konklusionerne på en paneldebat forleden om unge på arbejdspladserne. Shaqo Junior har arrangeret paneldebatten i Foreningernes Hus mellem tre unge og tre repræsentanter for arbejdspladserne.
Sig det, som det er
Et par korte videoklip kick-starter paneldiskussionen. Den første video viser en jobsamtale mellem en etnisk ung og en arbejdsgiver. Jobsamtalen går ikke særligt godt, da begge er forudindtagede og misforstår hinanden.
Kommunikationen fejler fuldstændigt, fordi de ikke får åbnet op for at diskutere de kulturelle fordomme, de tilsyneladende begge har. Arbejdsgiveren tror for eksempel, at pigen vil bede i arbejdstiden og ikke vil komme til den årlige julefrokost, fordi hun hverken vil indtage alkohol eller flæskesteg.

Finn Andersen fra panelet anbefaler, at de unge skal stå ved, hvem de.
"Selvfølgelig skal man indrette sig efter reglerne i branchen. Er arbejdstøj kotume i den virksomhed, man er ansat i, duer det jo ikke at man kommer i kjole."

Hos Århus Sporveje er man åben og ser ikke tørklæde som et problem.
"Tørklæde er ikke noget problem hos os. Vi går kun op i at vores ansatte overholder færdselsloven," forklarer Kim Homann fra panelet.

Allaa Ozman fra ungepanelet tilføjer til diskussionen, at arbejdsgivere skal forsøge at være mere åbne og knap så fordomsfulde, når de møder unge med en anden kultur. Det giver arbejdsgiverne ham ret i, og de bliver enige om, at der skal være større åbenhed fra begge sider.

"De unge skal sige tingene, som de er og ikke forsøge at skjule ting. Kommunikationen betyder alt ligesom ærlighed og åbenhed" forklarer Marianne Rosendal fra panelet.
Har danskere fortrinsret?
Det omstridte spørgsmål – vil en arbejdsgiver vælge en med dansk baggrund frem for en af anden etnisk baggrund – kommer også op til diskussion.

"Jeg vil ikke lyve og sige, at det altid har været lige nemt for en etnisk ung at få en læreplads som for en dansk, men det er blevet betydeligt nemmere end det var for ti år siden," siger Finn Andersen fra panelet.

Marianne Rosendal fra panelet forklarer, at hvis de to kandidater til jobbet er lige kvalificerede, vil hun vælge ud fra kemi og den samlede mavefornemmelse ikke ud fra den kulturelle baggrund.     
Se din kultur som en styrke
Arbejdsgiverne anbefaler de unge at bruge deres kulturelle baggrund som en styrke.

"I stedet for at tage offerrollen og tro at det er på grund af din hudfarve, hvis noget virker uretfærdigt, så giv udtryk for det. Måske er det slet ikke som du tror," forklarer Finn Andersen fra panelet.

De unge publikummer ender med at fastslå, at der i et multikulturelt samfund skal ansættes multikulturelle mennesker. De unge anbefaler, at virksomhederne skal se det som en styrke, at de unge kan et andet sprog og har en anden kultur, da de appellerer til en anden type kunder.

Marianne Rosendal slutter paneldiskussionen af med at sige: "Sælg jer selv og se jeres kultur som en styrke."   

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.