Ca. 30 mennesker var mødt op til Stand-up for Politics i Livsværkstedernes Cafe Vita i City Vest. Arrangementet forløb lidt anderledes end forventet.
"Vores land, vores valg". Det er sloganet for en kampagne lavet af Ny-dansk Ungsomsråd, og som skal få unge ny-danskere til at gå ud og stemme ved valgene. Fire politikere var mødt op for at kæmpe om centrale emner, som vedrører de unge. De fire var Rasmus Vestergaard (Enhedslisten), Nicklas Larsen (Liberal Alliance), Otto Ohrt (Socialdemokratiet) og Liv Holm Andersen (Radikale Venstre).
Niddal El-Jabri, medlem af Integrationsrådet, byder velkommen til både politikere, stand-uppere og de fremmødte.
Selvom det er stand-up er det skam meget alvorligt. At det er svært at holde sig på 30 sekunder er alle kombattanter enige om. Man skal være meget konkret og vælge sine ord med omhu. Men ikke alle kom ud med deres pointer om de fire emner som var ungdomsarbejdsløshed, efterløn, uddannelse og pointsystemet.
Liv Holm Andersen( R ) indleder med at undre sig over, at hvis man havde en phd. var man mere værd end en person, som arbejder og forsørger sig selv. Enhedslisten er ligesom de Radikale helt imod pointsystemet og bruger derfor de 30 sekunder på at beskrive, hvor inhuman den er.
Enhedslistens kandidat Rasmus Vestergaard mener, at for fremtiden skal alle byggeprojekter tvinges til at tage lærlinge eller praktikanter ind, så alle unge er sikret en læreplads. De radikale følger samme spor og skælder ud over at, regeringen har taget penge fra voksenlærlingeordningen.  De vil derfor afsætte 300 millioner på forskellige projekter der skal få unge i arbejde. Hvilke projekter var der ikke tid til, at komme ind på.
Liberal Alliance og Socialdemokraternes tur
Så er det tid til de to næste politikere: Nicklas Larsen (Liberal Alliance), Otto Ohrt (Socialdemokratiet).
Efterløn er emnet, og Nicklas Larsen fra Liberal Alliance lægger ud med at sige, at efterlønnen er asocial. ”Kassedamen betaler via sine 8 procent arbejdsmarkedsbidrag til de rige”. Den skal væk, da 70 procent af alle på efterløn ikke behøver den. Det er Otto Orth (Socialdemokratiet) selvfølgelig uenig i. Han mener, at alle skal have ret til en aktiv alderdom. Hvis de ikke vil på efterløn, skal de have hjælp til at skifte spor og tage efteruddannelse.
Begge partier står nogenlunde på samme sted, hvad angår uddannelse. De vil begge have fokus på forskning og at unge får en god uddannelse. Socialdemokraterne vil have flere praktikpladser, og Liberal Alliance vil have gang i produktionen.
Stand-uppen er hurtigt overstået, og de medvirkende får en klapsalve med på vejen.
Fint besøg fra USA
Hari Kondubulo er komiker, med indiske aner, som er født og opvokset i USA. Hans stand-up show handler meget om hans egne oplevelser som værende ikke-hvid i USA.
Hans optræden var meget nærværende og rammende, men blev til dels ødelagt af nogle tilhørere, som ikke kunne lade være med at komme med tilråb til Hari. Han tacklede det godt og prøvedede at indlede en dialog med de unge, men indimellem lykkedes det ikke helt.
Da de var ved at blive smidt ud, bad han dem om at blive, fordi de burde høre resten af hans show. Nogle af pointerne forsvandt i tilråbene, og det var ærgerligt, da nogle af dem var gode. Nogle ville have ham til ”at skride hjem til USA”, og til det svarede han at ”det er mærkeligt fordi i USA får han at vide, at han skal skride hjem til Indien. ”Nogle ting ændrer sig aldrig,” sukker han.  
Efter showet sagde han, at han var glad for, at de unge var kommet, for det viste alligevel initiativ. ”De er bare unge og rodløse, ligesom jeg også var engang,” fortalte han.
Nikolaj Stokholm er en dansk komiker, som også kom i lidt problemer med tilråb under sin optræden. Han var dog ikke nær så god til at tage dialogen med dem, men valgte at holde pause når tilråbene og bombardementerne af papirkugler var værst. Han virkede lidt rystet over modtagelsen og forkortede sin optræden.
Efter de to komikeres optræden var det tid til at tage hjem.  Niddal El-Jabri sluttede af med opfordringen om at gå ud og stemme: ”Vi skal selv tage ansvar og initiativ i det land vi bor i, og jeg bor i Danmark. Vi skal alle turde at være en del af samfundet.”
Ny-dansk Ungdomsråd på Facebook

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.