Somalierne i Danmark tager skarp afstand fra de landsmænd, der tager gidsler på havet ud for Somalia. Det forhold, at disse kriminelle er af samme nationalitet som dem selv, påvirker somalierne i Danmark, og de er forfærdede over, at piraterne har taget danske børn som gidsler.

En håndgribelig måde at tage afstand fra piraterne på er at arrangere en støttekoncert til fordel for den danske familie. På lørdag den 7. maj åbnes Foreningernes Hus i Gellerup for en stort anlagt koncert, hvor hovednavnet er ”Horn of Africa Band”, og flere andre vil også optræde og holde taler. Alt skal ikke være alvor, så et par komikere stiller også op på scenen.

Said Abdille Ali fra Gellerup er en af arrangørerne. Han er medlem af Det Somaliske Fællesråd i Danmark, men han lægger vægt på, at det er bredt funderede somaliske grupper, der arrangerer koncerten.
”Der er mange somaliske netværk, der er gået sammen, og vi er helt enige om den dybe protest mod de somaliske pirater. Vi vil protestere så meget, vi overhovedet kan med vore ord og med vore følelser. Vi føler, at det er en meget pinlig situation, at nogle somaliere er sunket så dybt, at de tager gidsler. Det er 20 års udvikling mod anarkisme,” siger Said Abdille Ali om borgerkrigen, der har kastet hans hjemland ud i lovløshed.

Du skal opføre dig ordentligt!
Det somaliske ord ”Istoosi” kan ikke umiddelbart oversættes, men betyder noget i retning af ”Du skal opføre dig ordentligt”. Ordet Istoosi rettes mod de somaliske pirater og er blevet til en fælles front fra somalierne her i landet:

”Hvis man opfører sig som en somalier, så tager man ikke gidsler!” siger Said Ali med stor alvor.

Den danske støttekoncert og somaliernes udtalelser skal være en del af den internationale somaliske afstandtagen. I Birmingham i England samlede somaliske organisationer også ind, og det var medvirkende til at få engelske gidsler befriet.

Et overskud fra koncerten skal komme familien til gode.

”Vi tænker især på den danske familie, fordi der er børn indblandet. Og vi håber meget, at de pårørende til familien kommer til Århus for at deltage i støttekoncerten,” siger Said Ali.

Støttekoncert i Foreningernes Hus lørdag den 7. maj fra kl. 18.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.