San Diego på USAs vestkyst er en af de storbyer, der har størst erfaring med helhedsplaner i socialt udsatte boligområder. Århus er med på en lytter i denne tid, fordi en meget anerkendt professor Gerald Monk er gæsteforelæser på Handelshøjskolen – og han kan bestemt ikke anbefale den busning, som Århus Kommune ellers praktiserer i stor stil.
Slut med busning
"Det var meget almindeligt i 70-erne, men siden 80-erne har vi stort set ikke set noget til det. Desværre er der nogle områder, som gør det på privat basis, men det offentlige gør det ikke længere."
Der sad et par chefer fra HotSpot Centret i Århus Kommune og hørte på dette, og måske går de tilbage i det kommunale system og fortæller kollegerne i Børn og Unge, at San Diego har dårlige erfaringer med busning ud af de udsatte områder. Men ellers var det mest boligsociale medarbejdere, der deltog på fyraftensmødet i Foreningernes Hus, der fyldte stolene – der var knapt 40 deltagere i alt.
"Det var mest sorte elever, der fyldte busserne, de skulle tidligt op for at nå bussen, de blev ofte udsat for racisme på den hvide skole, de følte sig isoleret i dette middelklassemiljø, og mens andre dyrkede fritidsinteresser i lokalområdet, så sad disse børn lang tid i bussen på vej hjem," sagde Gerald Monk og kunne ikke pege på klare fordele ved busningen.
Hvis han skulle give et godt råd til planlæggerne i Århus Kommune, skal udviklingen komme fra området selv, og gerne med udgangspunktet i atraktive skoler med klare mål.
Det er ikke bunker af dollars, der sikrer gode skoler – derimod, at planlægningen af lokalsamfundet er holistisk – dvs. at planlæggerne ser på alle aspekter og samordner dem. Tryghed, rene skoler, dedikerede lærere og relevante fag gør skolerne populære, sagde han.
Gymnasium med fremtid
Han har som professor på universitet i San Diego haft mulighed for at samarbejde med et enkelt område i City Heights, et område med 6000  beboere, tre grundskoler – og et gymnasium, som de fik lov at starte helt fra bunden.
"Vi baserede gymnasiet (high school, red) med en sundhedsfaglig linje – altså en linje, der gav reelle muligheder for uddannelse og job bagefter. Der var 100 elever fra lokalområdet fra starten, nu er der 515, og en fjerdedel af eleverne kommer fra hvide områder, fordi det er en god skole," sagde Gerald Monk.
Han var i sit foredrag inde på mange aspekter, blandt andet en lokalt baseret og succesfuld samfundstjeneste for unge kriminelle, men flere gange vendte han tilbage til skolen som udgangspunktet for et udsat lokalområdes succes.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.