Folketingsvalget nærmer sig hastigt, og Gellerups beboere gør sig klar til at stemme. Men hvorfor skal man overhovedet besvære sig med at stemme? Og hvad er vigtigt i den politiske debat, som for tiden kører for fulde omdrejninger både i medierne og hjemme i stuerne?

Vi spurgte nogle beboere i Gellerup om deres tanker om det forestående valg, deriblandt August Alegria:

”Jeg synes, det er en pligt at stemme,” mener August, ”det er en proces i samfundet, som man skal være med til, og det er ikke for sjov!” August er meget engageret i de temaer, som for ham er væsentlige debatemner ved dette valg. Det gælder bl.a. at beskytte Danmark mod den økonomiske krise og arbejdsløshed, men også at sænke den kriminalitet, der efter hans mening er et resultat af økonomisk svære tider.

August Alegria følger nogenlunde med i valgkampen, men er irriteret over den måde, tv-debatterne foregår på ved dette valg: ”Det er en amerikansk stil, som jeg ikke bryder mig om. Politikerne er anderledes i dag, debatten bliver alt for personlig og umoralsk, og for mig er det typisk amerikansk.”

Glæder sig helt vildt

Vi møder også Hadil Aziz i vores jagt på Gellerups valginteresserede. I modsætning til August er Hadil førstegangsvælger. Hun er spændt og glæder sig helt vildt: ”Det er vigtigt for mig at få lov til at stemme, for jeg vil gerne være med til at bestemme,” siger hun.

Hun snakker tit om politik med sin familie derhjemme, også selvom de ikke altid er enige: ”Vi har forskellige holdninger, så vi diskuterer nogle gange,” siger Hadil. Hun ser engang imellem debatter i fjernsynet, men interesserer sig ikke så meget for de aktuelle temaer.

Handling vigtigere end ord

Selve valgkampen har en anden beboer i Gellerup, Morten Nielsen, stærke meninger om: ”Valgkamp er noget lort. Jeg har for længe siden bestemt, hvem jeg vil stemme på, fordi jeg stemmer på kerneværdier og gider derfor ikke høre på valgløfter.”

Han er også enig med August i, at det at udnytte sin valgret er en forpligtelse, og som han siger, er det jo ligesom at give sine politiske modstandere en stemme, hvis ikke man gør det. Det er vigtigt for ham at bruge sin medbestemmelse, så han kan være med til at sikre, at de regler, der gælder i samfundet, er fornuftige.

Når talen falder på, hvad en god politiker er, er Morten ikke i tvivl: ”Det er en der er til at stole på, som ikke giver for mange løfter, og som følger ord op af handling.”

Man skal stemme!

Vi møder også Ubah, som har en helt præcis grund til at deltage i valget, nemlig at skabe modvægt til den politiker, hun bryder sig mindst om: Pia Kjærsgaard. ”Man skal stemme, det gør alle,” siger hun, og det synes der at være bred enighed om blandt de beboere, vi mødte.

Men hvordan kan det så være, at ikke alle udnytter muligheden for at deltage i demokratiet? Det har August et bud på:
”Hvis man ikke føler man har to ben på jorden her, så stemmer mange ikke. For at stemme skal man føle, at man bor her i Danmark, man skal føle, at man er en del af samfundet.” Han har også et godt råd til, hvordan man opnår dette og dermed bliver motiveret til at stemme: ”Man skal stoppe med at leve i sin fortid.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.