Der vil være beboere i Gellerupparken og Toveshøj, som ikke har råd til at betale seks-syv procent mere i husleje, hvorefter de bliver sat på gaden.
Så kontant stiller de to afdelingsformænd, Helle Hansen og Anett Sällsäter Christiansen, situationen op. De måtte begge gå til deres afdelingsmøder med varsel om stigninger på henholdsvis 6,97 procent i Toveshøj og 7,55 procent i Gellerupparken. I begge afdelinger har beboerne bedt bestyrelserne mildne stigningen gennem besparelser, men de to formænd frygter alligevel for, at stigningen bliver betragtelig.
To af de tunge poster er lovpligtige hensættelser og ejendomsskatten, og alt imens lejerne allerede har fået varsel om de store stigninger, skal det undersøges, om noget kan gøres billigere. Men næppe meget. Lejen vil sandsynligvis stige mere end deres løn gør.
Stigningen falder sammen med krisen
"Ja, jeg tror, at nogle familier må sige op eller bliver sat ud. Huslejestigningen er stor denne gang, og den falder sammen med krisen, der har gjort endnu flere fattige," siger Anett S. Christiansen.
Hverken hun eller Helle Hansen kan få øje på nogen redningsplanke, for der er kun beboerne til at betale lejen.
"Man kan sige, at kommunen får sorteper, når en familie bliver sat ud," siger Helle Hansen. Hendes formandskollega i Toveshøj tilføjer, at smerten også vil ramme afdelingerne, hvis der går måneder, hvor familierne undlader at betale deres husleje.
Helle Hansen bor i en stor lejlighed sammen med sin mor og skal af med 430 kroner mere om måneden, mens Anett Christiansen i en lejlighed halvt så stor skal af med 375 kroner ekstra.
Bedre sortering og mindre hærværk
Noget kan beboerne selv gøre. I Toveshøj blev det påpeget, at 41 procent af huslejen er "adfærdsafhængige udgifter" – dvs. hvis beboerne sorterer affaldet bedre og laver mindre hærværk, sparer de på huslejen.
Til gengæld er lejlighederne er så dårligt isolerede, at beboerne risikerer store ekstra-regninger for varme.
"Jeg kender en mor, som er flyttet i en fire-værelses med sine børn. Hun forsøger nu at få en tre-værelses igen, selv om hun skal betale indskud og flytteudgifter. Hun har ikke råd til den store lejlighed," siger Anett Christiansen.
Helle Hansen ser et lille lys i mørket: "Hvis en kommende regering afskaffer  starthjælpen, kan dette være den tilfældige hjælp, der gør, at nogle redder skindet," siger Helle Hansen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.