Hvis det står til Brabrand Boligforenings udviklingsdirektør, Flemming Kristensens, bliver lokal arbejdskraft en vigtig del af Helhedsplanen. Det er dog stadig uklart, hvordan man konkret får virksomhederne til at skabe arbejdspladser og praktikplader, der kommer Gellerupparkens og Toveshøjs beboere til gode.

Et vigtigt instrument i ansættelsen af lokal arbejdskraft i de byggeprojekter, der er sat i udsigt med Helhedsplanen, kan blive såkaldte sociale klausuler. Sociale klausuler sikrer, at virksomheder tager ansvar for at ansætte medarbejdere og oprette praktikpladser for beboere i lokalområdet.

Flemming Kristensens holdning er klar:

”Sociale klausuler er vigtige, og jeg ser gerne, at de kommende byggeprojekter giver direkte beskæftigelsesmuligheder for områdets beboere,” udtaler han til gellerup.nu.

Usikkerhed om fremgangsmetoden

Holdningen er klar, men der er stadig usikkerhed om, hvordan man konkret forpligter virksomhederne.

”Vi har ingen konkrete planer for, hvordan vi griber det an, og der er en del forabejde, der skal laves. Der kan fx være uforudsete barrierer for de sociale klausuler i EU-lovgivning eller anden lovgivning, der forsøger at forhindre konkurrenceforvridning. Det bliver ikke nødvendigvis et problem, men det skal kortlægges grundigt, før vi kan komme i gang,” fortæller Flemming Kristensen.

Lovgivning kan muligvis bremse de sociale klausuler, men der er en simpel løsning på problemet, hvor loven ikke kommer i vejen, og det er, at virksomhederne frivilligt vælger at tage et socialt ansvar.

”Jeg synes det er en fin ide, hvis virksomhederne frivilligt vil indgå bindende aftaler,” siger Flemming Kristensen.

Et eksempel på et firma der tager socialt ansvar er virksomheden Enemærke & Petersen a/s, der har underskrevet en frivillig aftale med Boligforeningen Århus Omegn i Viby Syd. Aftalen forpligter dem til at oprette praktikpladser, feriejobs og andre lokale tiltag, der styrker udviklingen af lokalområdet, hvis de vinder en byggeopgave.

Læs mere om aftalen mellem Boligforeningen Århus Omegn og Enemære & Petersen her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.