Det første dialogmøde om børneliv i Vestbyen kom nogle vigtige skridt i retning af et godt børneliv. På mødet, der var arrangeret af flere muslimske og kristne organisationer, var der enighed om at lytte til børnene, støtte dem i uddannelser og arbejde for et bedre børne- og ungdomsmiljø.
Det frie skolevalg og busning ud af Vestbyen er IKKE til børnenes fordel, og børnene får det bedst i distriktet, sagde Ahmad El-Ahmad fra Vejledningscentret, og det samme sagde skoleleder Ole Skov, Hasle Skole, og Sheikh Abdirashid Mohamed fra Somali Community.
Ahmad El-Ahmad:
"Stærke børn trækker svage op. Aarhus vest har ikke fundet de bedste løsninger på at bryde den sociale arv. Stærke forældre flytter deres børn.

Man giver folk fisk i stedet for fiskestang. Forældres opgaver løses for dem hele tiden, så de får ikke ansvar. Men vi inddrager forældre i vejledningsprocessen. Børnene i Gellerup er den skjulte rigdom i Danmark. Man skal blive ved med at investere i dem, og jeg snakker ikke om penge. Man skal se dem som en rigdom, ikke en byrde, og det kræver kreative løsninger."
Ole Skov:
"Vi har arbejdet hårdt for at beholde de danske børn i skolen. Det frie skolevalg har gjort meget skidt for de tosprogede. De svage taber på det frie skolevalg, og de stærke klarer sig uanset. Der skal være nogle stærke børn.
Til gengæld kunne Børnehaven Vibens leder, Gitte Olsen, fortælle om markante fremskridt i de 18 år, hun har arbejdet i Gellerup:
Mange forældre var arbejdsløse (for 18 år siden, red.), de kunne ikke dansk, der var familier med massive sociale problemer…

Der er sket noget positivt siden den gang. Der er fokus på barnets hele udvikling. I dag er kun en fjerdedel i kontakt med Socialcenter Vest. Langt over halvparten har tilknytning til studier eller arbejdsmarkedet. Vi møder gymnasieelever vi tidligere passede i børnehaven og bliver stolte over, at gøre en forskel.
Vi tror på, at vi gør en forskel. Der er meget fokus på sprog, så vi bruger sjældent tolke i Viben nu," sagde Gitte Olsen.
Sheikh Abdirashid Mohamed sagde blandt andet:
Mine piger skal med bus til Tranbjerg. Jeg afleverer dem kl 8 og henter dem kl 16. De har ingen kammerater her, for de bor i Tranbjerg. Her er børnene myndighedernes ansvar, vi forældre har ingen indflydelse. Jeg ved ikke hvordan danske børns hjem ser ud, for jeg har aldrig besøgt et dansk hjem i de 23 år jeg har boet her. Vi bør lave et besøgsven-projekt, hvor vi kan besøge danske familier.
Når det gælder fremtiden, bør det handle om at styrke vores børns uddannelse, stille krav til skolen, klæde forældrene på til at stille krav til skolen," sagde Sheikh Abdirashid Mohamed.
Der er dialogmøder igen 15. november og 6. december.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.