Gellerup Højskole er vært, da 21 tilstedeværende, hvoraf hovedparten er studerende fra RUC, lytter til et oplæg ved idéhistoriker Sascha Qvortrup under temaet ”Sundhed og det gode liv”. Allerede i invitationen til foredraget, omdelt i opgangene i Gellerup, loves et oplæg, der vil støde til de gængse, politiske holdninger.

Sascha Qvortrup går under oplægget rundt i cafeen i Foreningernes Hus med et levende kropssprog. Fokus er ikke på kostsammensætning, men på tidsånden – den samtidshistorie, der skrives netop i disse år.

Centralt i hendes oplæg er Platons tanke om ”det gode, det skønne og det sande”. I dag er tanken om ”det gode menneske” – det ”sande” – erstattet af ”sund”, mener Sascha Qvortrup. Hun fremlægger en bevidst provokerende påstand om, at nutidens sundhedsidealer har åbnet op for, at man ved at stræbe efter ”det gode, det skønne og det sande” åbner op for at blive betragtet som en ”synder”, hvis man træder uden for de almene sundhedsnormer – som en person, der træder ind i ”det amoralske, det uskønne, det usunde”.

Man skal selv tage ansvaret
Man står altså i dag selv med ansvaret for sit liv, og Sascha Qvortrup mener, at begejstringen over maden og det, at enhver har retten til at tage ansvaret for egen sundhed, bør erstatte sundheds”hysteriet”.

”Hvem har ret til at bestemme, at man ikke har lov til at stå på altanen og ryge en cigaret efter maden? Hvad med den nydelse, der ligger i at ryge en cigaret? Er det ikke den ultimative nydelse efter et måltid mad?”

Efter en pause med masser af velsmagende kager bagt af højskolens projektmedarbejder Janne Grøntved Larsen skal deltagerne gå rundt mellem fire borde og diskutere følgende påstande:

•    Sundhed er at være fri for sygdom
•    Sundhed er den enkeltes eget ansvar
•    Sundhed kan være at nyde en cigaret efter en middag
•    En HIV-positiv er ikke sund.

Aftenen sluttes med fællessang til Benny Andersens ”Oven visse vande”.

Go´nu nat
men gå nu ikke bort
vi har livet for os, selvom det er kort…

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.