Hvert tiende barn med arabisk oprindelse i Gellerup er med i et projekt, som handler om at gøre dem helt parate til at gå i skole. Det vil sige – det er snarere de voksne, der er de aktive deltagere.

”Vi ser ikke meget til børnene, det er mødrene, som vi skal have til at gøre noget,” siger en af de fire bag projekt Skoleklar, socialrådgiver Anne Kjærsgaard fra Socialforvaltningen ovenpå biblioteket i Gellerup. I arabiske familier er det oftest mødrene, der tager sig af de mindre børn.

Det treårige projekt skal sikre, at børnene er lige så skoleklare som deres jævnaldrende. Det nuværende forløb på 30 uger frem til juni har kun plads til 10 familier, og det er kun omkring 10 procent af de arabiske børn i Gellerup. Men næste projekt til efteråret dobler op til 20 familier. Stort set alle børnene går i daginstitutioner.

Familierne er med i 30 uger. Hver anden uge får hver familie et besøg af de to arabisktalende instruktører, Nidal Abed-Ali og Hanan Amin. Moderen får viden om, hvordan hun kan ”lege” indlæring ind i børnene, eksempelvis ved hjælp af eventyr og leg på gulvet.
”Det er ret uvant for arabiske familier at sætte sig på gulvet og lege, men det lærer vore instruktører dem, fortæller Anne Kjærsgaard.
Mødes i Yggdrasil
I de ”modsatte” uger mødes alle 10 mødre i Beboerhuset Yggdrasil. Her taler de igen om ”legende indlæring”, får nye oplæg og laver øvelser sammen, og mødrene får nye materialer udleveret til øvelserne derhjemme.
”Mødrene taler både arabisk og dansk til deres børn. På den måde tror vi, at de bliver rigtig gode skolestartere,” siger Anne Kjærsgaard til gellerup.nu. Hensigten er også, at forældrene hele vejen op i skoleforløbet ”holder børnene til lektierne”.
”Jeg snakker meget mere med ham…”
Instruktørerne har allerede indhentet nogle udtalelser fra mødrene om, hvordan det går. Her er nogle få:
•    Det er blevet nemmere for mig at få ham til at tegne og koncentrere sig.
•    Før kunne min pige kun pege på vores blok, nu kan hun sige hele adressen.
•    Jeg snakker meget mere med ham, end jeg gjorde med hans søskende.
 
Sagt om fællesmøderne:
•    Man kan veksle ideer og erfaringer med hinanden.
•    Emnerne er spændende. Det er meget fornuftigt og godt at snakke om. Det er brugbart.
Materialerne ligger godt op af daginstitutionernes læringsmaterialer, siger Anne Kjærsgaard. Projekt Skolestart hedder også Hipphopp og bruges i en række danske kommuner – men i Gellerup har de fire projektansvarlige tilpasset materialet til arabiske forældre.
Læs mere om projektet her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.