Mette Bundgaard fra Ungdomscentrets Rusmiddelteam for unge mellem 14 og 18 år er søndag til stede i Laden for at tale over emnet "Er du bekymret for en ung der ryger hash?". Mødet var arrangeret af Samvirkets Forældre Debatforum og samlede 15-20 deltagere.
 
Fokus er på omgivelserne, og det underliggende tema er tydeligt: "Hvad kan jeg gøre? Ikke "hvad skal ofret gøre for at tage sig sammen?" – nej, hvad kan samfundet, forældrene og omgivelserne gøre for at forhindre unge mennesker i at komme ud i et misbrug?
 
"Det vigtige er, at forældre ved bare en lille smule om hash! I langt de fleste familier ved forældrene noget om alkohol. Men ingen siger "hvis du får for meget hash, så bare ring!"
 
"Hvem er jeg?"
Mette Bundgaard forklarer, at hashdebut´en typisk sker i 14-årsalderen. Men det er en myte, at alle unge har prøvet det – i aldersgruppen 14-24 drejer det sig om 38 procent.
Hash er 4-6 uger om at komme ud af kroppen, idet det i modsætning til alkohol sætter sig i hjernen. Mange hashbrugere mangler evne til at komme op om morgenen, ligeledes går hashen ind og påvirker hukommelsen.
"Så selv hvis man kun hyggetjalder, forbliver man påvirket," forklarer Mette Bundgaard, der påpeger, at et egentligt hashmisbrug kan være resultatet af den usikkerhed, der følger med overgangen fra barn til voksen.
"Har dit barn en god fritid – ja, så er chancen for at komme ud i et misbrug mindre. Unge uden et selvværd mangler tro på sig selv. I 14-årsalderen tænker mange "hvem er jeg?" og der kan nogle gange være knapt så langt til at tænke "jeg fårnogle kammerater – nogle der forstår mig," siger Mette Bundgaard.
Hun understreger, at det for forældrene er vigtigt at holde øje med de små signaler. Skifter et ungt menneske sin omgangskreds ud? Og er der faresignaler i dette?

Fra dyrt til dummebøder
Der er imidlertid også andre ting, man skal være bevidst om. Som med alkoholmisbrug sker der en gradvis større tolerance over for stoffet – og hash er ikke billigt.

"For 50 kroner kan du få et enkelt gram hash. Og kan man som teenager ikke betale sin gæld – ja, så kan du pludselig få dummebøder, hvor du pludselig ikke skylder bare en 50´er – men 150 kroner. Det bestemmer sælgeren."
"De unge der kommer til os, er ofte kommet, fordi deres ikke-misbrugende kammerater har sagt til dem, at hvis ikke der sker noget snart, vil de kontakte misbrugerens forældre. Vi har også set misbrugere, der er kommet, fordi deres forældre nærmest har slæbt dem ned til os," fortæller Mette Bundgaard.

At omgivelserne bør være meget opmærksomme på at støtte den unge i tide fremgår af den kendsgerning, at det gennemsnitligt tager 7 1/2 år for en hashmisbruger at søge behandling.
Læs mere om Ungdomscenterets rådgivningstilbud.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.