Elsebeth Frederiksen, som bor på Gudrunsvej i Gellerupparken, er vendt hjem fra Serbien, hvor hun var valgobservatør ved det serbiske valg d. 6. maj.
Interessen for Østeuropa og i særdeleshed Serbien, er ikke noget nyt for Elsebeth, da hun læser Østeuropastudier ved Aarhus universitet. I forbindelse med sit studium boede Elsebeth i perioden 2000-2001 i Serbiens hovedstad Beograd. En flot by, som er fyldt med et snakkesaligt, imødekommende og åbent folk.
”Men det er også tydeligt, at Serbien er et meget fattigt land. Selvom der er sket meget de sidste år, trænger bygningerne kraftigt til at blive renoveret, og der er nogle grimme beton-områder,” fortæller Elsebeth, som snart skal i gang med sit speciale om demokratiseringsprocesser i Serbien.
Frit, fair og forbløffende valg
Og netop demokrati i Serbien var i fokus, da hun sammen med 35 andre valgobservatører ankom til Beograd i starten af maj. Det var den danske organisation Silba, som arrangerede turen med henblik på at fremme frihed og demokrati i østeuropæiske lande. 
”Valget var ikke velfungerende efter danske forhold. Papbokse fungerede som stemmebokse, og der var mangel på privatliv. Jeg så et ægtepar, der gik sammen ind og stemte, og ingen sagde noget til det. Det var nok ikke gået i Danmark,” siger Elsebeth med et smil, men hun siger også, at generelt foregik valget frit og fair.
Sætter pris på det danske demokrati
Til valget stemte lidt over 50 procent af serberne. Et meget lavt tal, når man tænker på danske tilstande. Det er især unge mennesker, som ikke stemmer. De tror ikke på forandring, da de ingen tiltro har til politikerne, og de har den holdning, at der ikke er forskel på dem.
”Det er meget trist, at unge mennesker har den holdning. Det er essentielt, at demokratiet virker, og man tror på, at det virker. Det får mig til at sætte stor pris på den måde, som demokratiet foregår på her i Danmark. Selvom det kun tager to timer i et fly til Serbien, er der godt nok langt mellem vores opfattelse af demokrati, og hvordan et valg skal foregå.”
Elsebeth Frederiksen forstår dog godt de unge i Serbien, da de ikke har kendt til demokrati så længe som os danskere, og de er stadig midt i en tilvænningsproces.
Nu er Elsebeth tilbage i Gellerup igen med en stor oplevelse i bagagen og en fornyet værdsættelse af det danske demokrati.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.