86 nationaliteter i Gellerup-Toveshøj giver udtrykket ”nudansk” en særlig betydning. Og det kan mærkes!

Et optog fra Cirkus Tværs går gennem Gellerupparken til Laden fra klokken 13.30, og hele området genlyder af de afrikanske trommer. To entusiastiske piger går foran og deler flyers ud. Ud ad vinduerne følger beboere nysgerrigt optoget, som dog ikke er særligt talrigt. De fleste er på Gellerup Legeplads, til taler og sang- og dansearrangementer. Cirka 250 er med i løbet af dagen.

Borgmesteren kom forbi

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) holder en flot tale om Grundlovsdag som den årlige hyldest til den fredelige revolution i 1848. Folk gik til kongen, som accepterede at afskaffe enevælden, og så gik de hjem og spiste om aftenen.
Typisk dansk, siger borgmesteren, som dog fremhæver, at frihed og demokrati skal udleves for at være en realitet. Meninger kan brydes, og vi er ikke enige om alt. Ytringsfriheden må derfor aldrig betragtes som en selvfølge, og derfor skal vi heller ikke finde os i, at organisationer som Danish Defence League forsøger at benytte Århus som bastion til at sprede deres budskaber.

Kulturambassadørerne er til stede og fortæller om deres forenings formål, som er at fremme dialogen mellem kulturer i Danmark gennem dialogmøder.
Deltagerne i grundlovsarrangementet opfordres til at skrive om deres drømme om fremtidens Danmark. Selv 11-årige børn skriver om deres drømme, og en tysk udvekslingsstuderende skriver, at hun drømmer om at lære farsi, så hun kan fremme dialogen mellem den danske og den iranske kultur. Alle deltagerne er ”danskere med bindestreg” – én er dansk-tamiler, en anden dansk-tysker.

Omfavn demokratiet

Det radikale Venstres integrationsordfører i Folketinget, Liv Holm Andersen, erklærer i sin tale, at Grundloven sikrer, at hendes yndlingscitat bliver virkelighed – ”The people should not be afraid of their government, the government should be afraid of the people.”
Hun fortsætter: “I andre lande er de knap så privilegerede. Her må de selv i dag kæmpe for de selvsamme rettigheder, som vi sommetider tager for givet. I kunne have brugt dagen på så mange andre ting, men det gør I ikke, fordi I er et demokratisk bevidst civilsamfund, som arbejder aktivt for, at flere deltager aktivt i samfundet og i fællesskabet og at flere har en stemme.”
Papirer bliver til flyers i blæsten
Grundlovsfesten i Gellerup er også børnenes – bydelens stærke råstof.  En herlig eftermiddag for dem også, mens voksne snakker med naboen og samler sig i grupper omkring scenen og dejligt tæt på Perlevennernes kage- og kaffebod.

Blæsten er slem i dag, og i foreningsboderne har man nok at gøre med at holde på papirer, som er faretruende tæt på at blive til flyers.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.