Søndag eftermiddag klokken 13 er lokalerne i eks-Nordgårdskolen stuvende fulde af omkring 100 mennesker, hvor børnene ”slår katten af tønden”. Dette udtryk stammer fra, at det var oprindeligt, i middelalderen, en barbarisk skik som indebar en rigtig kat – i dag er der blot slik i tønderne. Det er således en gammel, dansk tradition, som nu skaber et kulturmøde Gellerups børn og forældre.
Fire tønder til fire aldersgrupper – de 0-2-årige, de 2-4-årige, de 6-8-årige og de 8-10-årige – skaber køer fra den ene side af den anden. Børnene er i fuld vigør, og forældre, frivillige og andre gæster fylder rummet op.
Hygger over kaffen
Frivillige medhjælpere af forskellige etniske oprindelser hjælper til med at holde orden, og i det tilstødende lokale har ”bydelsmødre” sørget for kage og kaffe. Her står enkelte personer og hygger over kaffen. En lille pige i 3-årsalderen af somalisk oprindelse kommer hen og viser mig sit tøj. Tanken om min 14 år yngre lillesøster Line Emilie som tre-årig en gang i midthalvfemserne dukker op i tankerne, og jeg bliver helt øm om hjertet.
Der er en rolig, men livlig stemning i lokalerne. På et enkelt tidspunkt høres et lille barn græde, men en frivillig medhjælper, der til daglig er folkeskolelærer, er på pletten med trøst. Gæster kommer ind, og muslimske og kristne kvinder ses omfavne hinanden.
Arrangementet er uformelt. Det har ifølge en medhjælper fra gruppen Ghetto Fever været lidt tilfældigt, hvem der har været for at hjælpe til, ”…men det hele er gået op i en højere enhed.” Den samme medhjælper siger, at hun har lidt svært ved at se tøndeslagning som en kristen skik, men snarere som et kulturmøde.
Der foregår kroninger af kattekonger og kattedronninger, og Fritidspatruljen tager over i det tilstødende lokale, hvor bydelsmødrenes kaffe og kage kommer til deres ret. Snakken går, mennesker møder hinanden samtidig med, børnene så småt begynder på tovtrækningsaktiviteter under Fritidspatruljens ledelse.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.