For Rabih Azad-Ahmad var det på samme tid en frygtelig og en god oplevelse at gense Vestbredden og de palæstinensiske beboere her. Selv om det er hans tredje besøg, så vænner han sig aldrig til de israelske myndigheders overgreb mod palæstinenserne, og der kommer hver gang nye eksempler til.
Byrådspolitikeren og Gellerup-beboeren rejste sammen med en delegation af aarhusianske kultur- og uddannelsesfolk til Ramallah for at opdyrke samarbejde med tilsvarende organisationer i Ramallah – og det lykkedes ovenud godt.
Rabih tolkede for de øvrige under besøg og interviews:
"Man forsøger at være professionel, men to gange var det ved at blive for meget. Den ene gang var, da en familie fortalte om, at de måtte flytte væk fra et hus, som de havde boet i i generationer, fordi israelere overtog det. Israelerne havde ingen tilknytning til huset overhovedet, og de ville end ikke bo i det – blot have det til rådighed," fortæller Rabih Azad-Ahmad.
Den anden gang var, da danskerne talte med en 12-årig dreng, der havde oplevet at blive arresteret otte-ti gange af politiet, første gang som niårig. Han fortalte, hvordan han havde vænnet sig til det forråede liv som uønsket af israelerne.
"Jeg tænkte meget på mine egne børn, mens vi snakkede med ham. Mens vi er ved at bryde sammen af at høre hans historier, så har drengen selv vænnet sig til det," siger Rabih.
Israelerne ved ikke, hvad der foregår
Hvorfor kommer han mon ind på disse hændelser, når besøget gjaldt kommende samarbejdsaftaler og udveksling? Det har han en forklaring på:
"Det bliver først bedre i de palæstinensiske områder, hvis flere udlændinge ser, hvad der foregår. Ja, også israelere, for de får i dag at vide, at de ikke må besøge de lukkede palæstinensiske byer. Israelerne ved generelt ikke, hvad der foregår her."
Rabih Azad-Ahmad håber, at samarbejdsaftaler mellem Ramallah og aarhusianske institutioner vil være til gavn for begge parter.
Flere unge uddanner sig
"Der sker rigtig spændende ting i Ramallah, både på kultur- og uddannelsesområdet. Eksempelvis tager flere unge fra Ramallah en højere uddannelse, end unge i Århus gør," siger Rabih.
Han håber, at Ramallah på sigt kan blive formel venskabsby til Aarhus Kommune, når samarbejdsaftalerne har båret frugt. I øjeblikket ønsker kommunen ikke at få flere venskabsbyer.
"Jeg vil gerne arbejde for, at byrådet igen åbner op for aftaler om venskabsbyer," siger han.
I en senere artikel vil gellerup.nu beskrive nogle af de konkrete muligheder for samarbejdsaftaler.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.