Fritidspatruljen, der laver gratis aktiviteter for børn i Gellerup og Toveshøj, har været rundt i Gellerupparken og ringe på hos børnefamilier.
Grunden er, at der gennem et stykke tid har været vekslende fremmøde af børn fra Gellerupparken til fritidspatruljens aktiviteter:
”I Toveshøj er det mere stabilt, hvem der kommer. Det er de samme børn, og der kommer cirka lige mange hver gang. Børnene fra Gellerupparken har nogle gange været mange, andre gange har vi siddet helt alene,” fortæller Aladdin Al- Mohammad, 15 år og instruktør i Fritidspatruljen.
Derfor satte Fritidspatruljen sig for at undersøge sagen nærmere. Med spørgeskemaer gik de fra dør til dør og snakkede med forældre i Gellerupparken.
Fravær har positiv begrundelse
Baggrunden for undersøgelsen var en rapport fra 2010, lavet af Det Boligsociale Fællessekretariat, der viste, at kun cirka 30 procent af børnene i Gellerupparken benytter sig af fritidstilbud efter skole. Derfor kunne Fritidspatruljens leder Gordon Roberts ikke forstå, at der kom så få til deres aktiviteter, når nu tilbuddene er gratis.
I de unges undersøgelse fik han lidt af svaret:
”Undersøgelsen er hverken officiel eller fuldstændigt dækkende. Men det vi umiddelbart kan se er, at langt flere børn end forventet allerede har andre aktiviteter efter skolen. Måske nærmere 70 procent end 30 procent er tilmeldt enten SFO eller andre fritidstilbud. Hvis de ikke har tid til at komme til vores aktiviteter, er det altså ikke fordi, de ikke ved, vi findes eller bare sidder derhjemme og glor, og det er en positiv grund,” siger Gordon Roberts.
Skuespil var øvelse før interviews
Inden undersøgelsen havde de unge i Fritidspatruljen øvet interviewteknik gennem rollespil for at forestille sig nogle af de situationer, de kunne møde ude på beboernes dørmåtter:
”Det var ret godt, og meget ligesom da vi kom ud i virkeligheden. Så var det også først lidt pinligt, men her blev vi jo nødt til bare at snakke, jeg endte i hvert fald med at snakke en hel del,” fortæller Aladdin Al-Mohammad.
Fritidspatruljen var ude to forskellige dage i blandede grupper af piger og drenge. I alt besøgte de omkring 24 blokke og bankede på alle de døre, hvor de kunne se på postkassen, at der boede familier eller, hvor de kunne høre børn inde fra lejligheden. Det blev til rigtig mange trapper.
Ikke alle steder var der nogen hjemme eller nogen, der havde lyst til at snakke. Men flere af de unge oplevede at blive inviteret indenfor til en snak, få tilbudt te eller ligefrem mad, og det var en rigtig god oplevelse, er flere af Fritidspatruljens unge enige om. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.