Osama Salame og jeg har aldrig mødt hinanden før tirsdag, da jeg møder ham i Globus1. Her er der uddannelsesmesse, hvor han og 100 andre frivillige står bag den store uddannelsesmesse, som har haft besøg af omkring 500 gæster.
Arabisk Kulturforenings Ungdom har arrangeret messen sammen med Get2Ed Uddannelsesvejledning, Ung i Århus og flere. AKF Ungdom er relateret til Fredens Moské i Bazar Vest. Foreningen har et mangegrenet udbud af aktiviteter, der har til formål at gøre det nemmere for unge mennesker af arabisk baggrund at begå sig i Danmark.
Uddannelsesmessen er således med til at opfylde det formål.
Osame Salame er statskundskabsstuderende på Aarhus Universitet og har boet i Århus i et par år efter at være kommet hertil fra sin hjemby København. Han lægger op til en åben og sober snak om integration og det at tage ansvar på sig i sin dagligdag.
Vi kommer ind på, at mange med indvandrerbaggrund uvilkårligt defineres som tyrkere, iranere, palæstinensere eller andet.
”Jeg bliver nogle gange spurgt, hvor jeg kommer fra og svarer ”jamen, jeg kommer fra København.” Men jeg definerer mig selv som dansker. Og hvor kommer størstedelen af den danske befolkning fra? Går man tre-fire generationer tilbage, har adskillige danskere formentlig udenlandsk afstamning – tysk, for eksempel.”
Pionergenerationen af indvandrere

Osama Salame mener, at Danmarks befolkningssammensætning i århundreder har båret præg af at være meget homogen, og med kun lidt indvandring. Det, Danmark tabte i mellem 1600-tallet og 1800-tallet kunne have udfordret denne homogenitet, men først i de seneste 40-45 år er der kommet en større indvandring til Danmark.
Denne historik giver en udfordring for de nuværende generationer af indvandrere, mener Osama Salame.

Jeg bidrager til samtalen ved at nævne mine personlige erfaringer med en ophold i USA – efter en måned følte jeg mig som amerikaner grundet den måde, folk modtog en person med udenlandsk accent. Sådan sker det sjældent i Danmark.
Vigtigt med rollemodeller
Arabisk Kulturforenings Ungdom ser sig selv som brobygger for unge mennesker med arabisk baggrund. Ser unge mennesker andre unge lykkes, vil det give grobund for optimisme og tro på, at man godt selv kan lykkes.
Derfor bliver Osama Salame skuffet, når adskillige medier har fået en invitation til uddannelsesmessen, men uden at reagere.
”Slog nogen en mand ned i Bazar Vest, ville det få massiv dækning. Men det her interesserer medierne sig ikke for,” siger Osama Salame. Arrangementet havde i løbet af dagen besøg af cirka 500 personer, og det var tilfredsstillende for arrangementet.
Mange mener, at kriminelle andengenerationsindvandrere burde flytte ud af Danmark. Hvad mener Osama Salame om det?
”Jeg bryder mig ikke om dem, for de ødelægger det for os alle. Jeg mener i øvrigt, at de bør hjælpes og rummes, da det giver en meget bedre effekt,” slutter Osama Salame.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.