Snakken gik lystigt, og stemningen var god, da over 40 mennesker var til bogreception for de fem bøger i bogsamlingen ”Små bjerge af beton” på Gellerup Bibliotek tirsdag d. 14. april. Her var der oplæsning af forfatterne til bøgerne – forfattere som alle bor eller har en tilknytning til Gellerup.
Jette Sunesen, leder af Aarhus Litteraturcenter, indledte med at forklare tankerne bag projektet:
”Bogsamlingen skal bidrage til at gøre folk bedre til at læse. Bøgerne giver nogle sjove, anderledes og meget personlige indblik i hverdagen her i Gellerup,” forklarede Jette Sunesen.
Efter Jette Sunesen var det tid til at høre de unges tekster. Ud af efterårets skriveværksteder er kommet bogen ”Vejret er grønt”. Selvsikkert, og til store klapsalver, læste Mathilde og Lærke fra Egebakkeskolen op fra deres egne bidrag:
”Hvorfor er vi her & lever?,” spurgte Mathilde filosofisk, og afsluttede teksten med hashtagget: ”#ubesvaredespørgsmål.”
”Jeg håber min bror og jeg får det bedre. Jeg ville ønske han elskede mig mere,” lød det meget personligt fra Lærke.
Baghdad, fælles-bukser og bil-ridsning
Desværre var både Hanne Højgaard Viemose og Homam Mohammad Amin forhindret i at komme. I Homams sted læste oversætteren Hanna Donslund smukt op – på både arabisk og dansk – af Homams gribende beretninger om flugten fra fødebyen Baghdad:
”Fordi Baghdad blev sigtet på / Og alle vores ønsker blev destrueret / De syngende fugle gav afkald på deres reder / Og afrevne kropsdele blev spredt / Og tusinder blev dræbt og kropsdele flænset / Men mine drømme blev ikke tilintetgjort,” lød det på syngende smukt arabisk.
Bagefter læste Lars Bo Nørgaard op af sin bog ”Vores 74m2”, hvori han skriver om livet i en typisk Gellerup-lejlighed. En dag vågnede Lars op til en fremmed mand, der stod i soveværelset med Lars’ bukser i hænderne:
”Manden spurgte om ikke det var fælles. Jeg forstod ikke helt, hvad han mente; om det var bukserne eller lejligheden, han hentydede til. Men uanset hvad, skulle han jo ud, så jeg svarede nej, og han sagde nå,” læste Lars Bo Nørgaard op – til stor begejstring blandt publikum.
Mads Mygind afsluttede eftermiddagens læserække med små, sjove passager fra sin bog ”Jeg stiger på en bus ud til Gellerup”. I bogen skriver Mads både om sin barndom i området og nylige, pudsige oplevelser i Gellerup:
”En fyr på min alder står på parkeringspladsen ved bazaren. Han ridser i en bil med en nøgle. Da jeg passerer ham, siger han: ”Bare rolig, det er min egen bil,” læste Mads op, mens folk grinte højlydt.
Afslutningsvist afslørede Jette Sunesen, at man har flere projekter i støbeskeen, hvor man vil gøre brug af bøgerne:
”Nu skal de ud og leve”, sagde hun.
Hold øje med gellerup.nu hvor vi taler med nogle af bidragyderne og fortæller om bøgernes videre liv.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.