MusikUnik er en måde at lære på, som vægter rollemodeller og fællesskab. Fra starten lærer børnene at synge og spille sammen i et orkester. Henad vejen er der sjove begivenheder, så eleverne oplever belønningen ved at øve sig og blive bedre til at spille på mange koncerter helt fra starten.

Eleverne har to musiktimer om ugen. En time går med at øve på deres instrument. Og en time bruger de på at spille, det de har lært, sammen i orkester. Bjørg Lindvang fra Århus Musikskole fortæller, at det i år er første gang, at orkestertimerne er efter skoletid. Man kan kun deltage i MusikUnik, hvis man kommer til begge dele. Så de hygger sig med kagespisning før og efter i orkesterprøve.  

På femte årgang har MusikUnik-eleverne tre lærere: Bjørg Lindvang, som underviser fløjtenisterne. Signe Thorborg Addison underviser klarinetspillere. Og Frank Bastrup Olsen underviser de tre drenge, som spiller på kornet.

MusikUnik-børnene har mange sjove oplevelser. Hver måned er der cafékoncert, Venstay-koncert, for forældre og andre i et hyggeligt miljø på skolen. Og børnene glæder sig meget til den årlige Tivolitur. Hvert år på Musikskolernes Dag mødes MusikUnik-børn fra hele Danmark i Tivoli, og spiller sammen. MusikUnik børnene har spillet for dronningen i Rådhushallen til hendes 75-års fødselsdag. Og de har spillet både på Gellerup Bibliotek og i City Vest.

Opgør med traditionen
Om MusikUnik siger Bjørg: ”Jeg har skullet gøre op med den klassiske instrument undervisning, som jeg kender den fra min egen opvækst.ʺ Når Bjørg spiller Krokodillemarchen på klaveret, falder eleverne ind. De spiller melodistemmen på deres instrument. Det er nyt i Danmark, at børnene spiller i orkester fra starten af deres undervisning.

Fra El Sistema til MusikUnik
MusikUniks forbillede er El Sistema, som bruger rollemodeller som en måde at lære på. Så når Bjørg minder eleverne om, at de har ansvar for at vise de yngste elever, at de kan spille Krokodillemarchen til Juleafslutningen, siger hun: ”De yngste elever kan synge sangen. Vi skal vise dem, at vi kan spille den.ʺ

El Sistema er et musikalsk fællesskab, som giver børn og unge fra socialt og økonomiske dårligt stillede familier mulighed for at vælge en musik som levevej.  El Sistema startede i de fattigste områder i Caracas i Venezuela for over 30 år siden. En elev, Gustavo Dudamel, kom til Sverige som dirigent til Göteborgs Symfoniorkester. Herfra er ideen om MusikUnik opstået. Rollemodeller er vigtige i El Sistema tankegangen.

De, som selv har brugt El Sistema til at finde deres vej i livet, vender tilbage og underviser nye børn. De bliver rollemodeller for de nye. Også vedholdenhed, støtte fra forældrene, stærkt engagement og tro er vigtige elementer i El Sistema.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.