Vil du være bedre til dansk? Kan du lide at lave mad? Og vil du gerne have en uddannelse eller et arbejde – eller kender du nogen, som har brug for det? Så kom ind i Kaffe Fair. Hvor Roda Ahmed står klar til at tage imod kvinder med udenlandsk baggrund, der gerne vil videre i livet og lære at klare sig selv.
Kaffe Fair er et nyt køkkenprojekt og afklaringsforløb i det boligsociale arbejde i Brabrand Boligforening. Og dermed et tilbud til blandt andet Gellerup og Toveshøjs beboere på linje med Blokambassadørerne, Fritidspatruljen og Verdenshaverne.
Køkkenet ligger på Rymarken, hvor Brabrand Boligforening har administration.

Det er et tilbud til kvinder med anden etnisk baggrund end dansk, som har brug for at finde ud af, om de er pararte til at tage en uddannelse eller få et arbejde – et såkaldt afklaringsforløb. Det sker ved, at de kan lave mad og hjælpe til i køkkenet på Kaffe Fair, hvor Roda Ahmed, som selv er uddannet i kantinedrift, vil hjælpe og vejlede dem – på dansk.

”Det er meget vigtigt at vi taler så meget dansk som muligt. Kun på den måde kan man forstå de opgaver, vi har. Og at der er forskel på for eksempel at dampe eller koge grøntsager, som vi bruger til at lave sund og økologisk mad med,” forklarer Roda.
Hun kender også vigtigheden af at kunne sproget, hvis man vil have et arbejde. Hun har tidligere arbejdet som tolk for blandt andet Aarhus kommune, og hun ved derfor, hvilke barrierer der kan være, hvis man ikke forstår det sprog, som alle andre benytter sig af.

”Hvis du kommer og arbejder sammen med mig, så får du at vide, hvad jeg forventer af dig. Men også hvilke krav, du skal leve op til. Hver dag starter vi med at holde en fælles kaffepause, hvor vi snakker om, hvad vi skal lave i dag. På den måde kan alle hele tiden se, hvad deres rolle er.”

”Hvis hun kan, så kan jeg også”
Roda Ahmed er meget bevidst om sin rolle som både vejleder og rollemodel for de kvinder, der kommer til at arbejde i Kaffe Fair:

”De kvinder, der kommer her, kan være meget sårbare: De er måske meget afhængige af deres mænd og er usikre på sig selv og ikke særligt gode til dansk. Derfor er det vigtigt at give dem en god følelse af, at de kan bruges til noget. Og at de kan se, at man kan klare sig, selvom man ikke er født og opvokset i Danmark. Hvis jeg kan give dem den tanke: ”Se, Roda kan – så kan jeg også”, så ligger verden åben for dem med en masse muligheder,” slutter Roda.

VIL DU GERNE VÆRE MED?
Hvis du skal i et afklaringsforløb eller bare gerne vil vide mere om, hvordan du kan komme til at arbejde i Kaffe Fair og lære dansk – og tage et hygiejnebevis, så du kan få arbejde andre steder også – så kan du ringe til Roda eller sende hende en e-mail:

Telefon: 2576 7727
email: roah@bbbo.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.