Hele verden smelter sammen på nye og uventede måder, når gammelt møder nyt og Gellerup og Toveshøj forandres fysisk indefra. Forandringen, der drives frem af Helhedsplanen, vil påvirke området og beboerne både fysisk og mentalt. Udfordre og berige dem. Og give en ny chance til dem, der er villige til at gribe den.

Sådan bliver den nye virkelighed, hvis man spørger Yvonne Buer. Den norskfødte arkitekt, der er tiltrådt som daglig leder og idémager i Instant One – E&P-huset.

Social arkitekt inviterer til åbent hus
Instant One er omdrejningspunktet for den fysiske del af den helhedsplan, der lige nu får nogle bygninger til at forsvinde og nye veje og bygninger til at skyde op i stedet. Det er både et informations-kontor, hvor man kan komme og stille spørgsmål om hvad der sker i området lige nu, og et udstillingslokale med billeder af forandringerne og en kæmpe-model af Gellerup og Toveshøj

Og så er det et nyt, fælles hygge-og-hænge-ud-sted med café og mødelokale, hvor man f.eks. kan mødes med andre eller vise Gellerup frem for sine venner og familie, som måske ikke kender området, forklarer Yvonne:

”Vi prøver at have en meget åben attitude i Instant One lige nu. Vi eksperimenterer med hvad bygningen kan bruges til og alle er meget velkomne med deres egne forslag. Instant One er et rigtig godt sted at starte, hvis man vil besøge Gellerup og se med egne øjne hvad alt det her med helhedsplanen går ud på.
Giv unge en stemme
37-årige Yvonne Buer er født i Stavanger i Norge og uddannet ved Arkitektskolen i Aarhus. Hun kommer fra et job på Godsbanen i Aarhus, hvor hun var tilknyttet ”Institut for X” og blandt andet har været med til at afvikle Gelleraps.
I Gellerup er én af hendes helt store visioner at give de unge en stemme. Det skal ske ved at oprette et ungeråd. Eller rettere et ”crew” af unge, som vil være med til at sætte aktiviteter i gang og tage ansvar for at afvikle dem i Instant One. Noget, der også er kendt fra andre udsatte boligområder som Vollsmose i Odense.
I Gellerup er det dog afgørende, at det bliver et projekt de unge selv står for og bestemmer indholdet i, og ikke endnu en ”voksenklub” forklarer Yvonne. Og så skal der kigges ud over egen næsetip og forbi den nye kunstgræsbane, så det kommende ungeråd kan være aktive, engagerede og i kontakt med mange andre unge, uanset om de bor i Palæstina eller Grønland.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.