"Vi gør allerede meget af det, som Enhedslisten foreslår for at hjælpe dem, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet, integrationsydelse og 225 timers reglen."
Den besked kom fra magistraten for sociale forhold og beskæftigelse, da byrådet i onsdags behandlede Enhedslistens forslag om at afbøde virkninger af lovene så meget som muligt. Ifølge partiet bør Aarhus Kommune gøre mere for at hjælpe de, der på grund af den nye lovgivning bliver fattigere.
Det skal ske ved flere personaleressourcer, bedre rådgivning, økonomisk støtte til at overleve og til at få en bolig, hvis nogen bliver smidt ud, og til at skabe flere jobs.
I Gellerup og andre udsatte bydele frygter man konsekvenserne, fordi her er relativt mange på overførselsindkomster.
Magistratens holdning er, at der allerede arbejdes på højtryk, og at indsatserne skal ske uden tilførsel af ansatte.
S: Usolidarisk lov
I byrådets debat kaldte Hüseyin Arac (S) loven for usolidarisk, og nogle vil blive presset ud af deres bolig. Men Socialdemokraterne ønsker at se følgerne af loven, før de vil beslutte, om kommunen skal gøre mere.
Henrik Arens (V) kaldte Enhedslistens forslag om ekstra jobskabelse for "et slag i luften" – idet det i forvejen er Jobcentrets fornemste opgave at få arbejdsløse i job.
Marc Perera Christensen (K) mente, at det er byrådets opgave at efterleve Folketingets lovgivning, og at "der ER arbejde til dem, der vil arbejde og vil bevæge sig efter arbejde, eksempelvis i landbruget."
Rådmand: Vi tager det meget alvorligt
Thomas Medom (SF), rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, forsvarede, at magistraten ikke vil ansætte en ny taskforce til opgaven: "Det er en kerneopgave, som vi tager meget alvorligt, og vi skal ikke sætte et kæmpebureaukrati i gang." Men han var enig i, at loven er dybt problematisk og fattigdomsgørende.
Maria Sloth (Enh.l.) replicerede, at hun har forstået signalet om, at magistraten prioriterer rådgivning og samtaler med borgerne, men det er ikke det signal, som den enkelte borger møder, mente hun. Hun sagde også, at der ikke er arbejde nok, fordi man fratages dagpenge, hvis man siger nej til et job. Denne vinkel på debatten bølgede frem og tilbage et stykke tid.
Enhedslistens forslag behandles nu i beskæftigelsesudvalget.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.