I toppen af jobcenteret ved Rymarken drejer jeg ind ad døren og bliver mødt af fire kvinders brede smil. En somalisk, en etiopisk, en vietnamesisk og endelig en arabisk. Fællesnævneren er, at de alle interesserer sig for madlavning. Dagens buffet består af fire forskellige slags salater, nogle mere eksotiske end andre, brød, pålæg og kartoffelsuppe. Derudover er der bagt hongkongkager til eftermiddagskaffen.
Souschef Roda Ahmed inviterer mig ned til en snak ved bordet. Tre praktikanter ud af syv, som er tilknyttet kantinen i et afklaringsforløb, sidder med ved samtalen. Linh Nguyen er en af dem. ”Jeg lærer en masse nye danske ord, når vi laver mad, finder på nye opskrifter og går på indkøb.”
Efter at have været i jobaktivering i andet køkken er hun nu havnet det rette sted:
”Her får jeg lov til at deltage i alle opgaver – ikke kun vaske op og skrælle gulerødder,” protesterer hun mod de andre jobtilbud, hun har været i tidligere.

”Det er vigtigt, at jeg udvikler mig fagligt, og det gør jeg kun ved at få nye udfordringer og varierende arbejdsopgaver”. Hun roser køkkenchef Frida Lund og souschef Roda for at lade praktikanterne få frit slag på alle hylder: ”Hvis vi har lyst til at prøve kræfter med nye retter, kan vi bare gøre det. Men det er jo også lidt nervepirrende, når der kommer ca. 70 medarbejdere forbi her hver dag og skal spise vores mad”, griner hun.
Linh har en del års erfaring inden for faget, blandt andet fra Café Monroe i Officersbygningen, hvor hun arbejdede som køkkenmedhjælper. Næste projekt er at hun skal erhverve sig et hygiejnebevis hos Kaffe Fair, hvilket hun håber, vil give hende bedre muligheder for et ordinært arbejde i fremtiden. Selvom hun ønsker at lave mad professionelt, har hun også arbejdet indenfor lager og rengøring gennem hendes år i Danmark, men har på grund af sin flittige indsats fået forlænget sin sit forløb to gange, siden hun startede hos Kaffe Fair i januar.
Kadra Abdillahi er i et resurseforløb hos Kaffe Fair. ”Jeg er utroligt madglad, og elsker især at tilberede mad fra Etiopen – gerne med en masse chili i,” fortæller hun. For hende handler det om få afklaret, hvor meget hun kan arbejde på ugentlig basis, om hun kan få tilkendt fleksjob eller skånejob på nedsat tid.   
 
Udover madlavningen i kantinen og to modulers danskundervisning om ugen, fortæller Roda om de mange ture ud af huset: ”Vi gør meget ud af at komme ud, senest har vi været i Århus Festuge og handle ind til vores retter, i aften skal ud til vores chef Frida Lund og holde høstfest med mad på grillen.”
Roda understreger, at mad binder mennesker sammen på tværs af kulturer, hvorfor stedets slogan også lyder – ”Mad og mennesker”.
”Som projektleder kan jeg mærke på tætteste hold, hvordan vores praktikanter flytter sig hele siden. De skal gennemgå opskrifterne grundigt ved højtlæsning hver morgen, og præsenterer dagens retter for medarbejderne i jobcentret til frokost. På den måde kommer det sproglige i spil hver dag. Og så mærker jeg, at de bliver mere hjælpsomme og bedre til at samarbejde.”
Vinder en pris
Kaffe Fair, som hører under Brabrand Boligforening og FO-Århus, har netop fået at vide, at de modtager Aftenskolernes Pris 2016 for deres succes med afklaringsprojektet.
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.