Hvad har gulvtæpper, madrasser, altanplader, en bagagebærer og store tøjposer med hinanden at gøre? Jo, de er altsammen fundet i skraldesugets kilometerlange rør, 2,5 meter under jorden. Her har de stoppet hele systemet, og det kommer til at koste beboerne flere hundrede tusinde kroner, når regningen skal betales.
Det er et fælles problem for beboerne på Toveshøj og Gellerupparken. Affaldssystemet hænger sammen, og beboere begge steder har besvær med at forstå, at KUN poser med husholdningsaffald må smides i skakterne.
Men alle – også dem, som gør det rigtigt – kommer til at betale. Det blev nævnt igen og igen på afdelingsmødet i Gellerupparken i aftes, at regningen bliver stor, og der er kun beboerne til at betale.
Yussef: Et stort problem
Afdelingsformand Yussef Abdul Kader sagde i sin beretning, at forstoppelsen er et stort problem, og han overlod ordet til driftschef Christian Høeg fra BB Service, der forklarede nærmere:
"Affaldsskakterne bruges til alt muligt andet end husholdningsaffald, og det kan skraldesuget ikke holde til. Når nogen smider en sokkel fra et køkkenskab, en DVD-maskine eller en pose med tøj i, så blokeres rørene.
Flere tons affald fjernes
Vi har flere kilometer rør, 2,5 meter nede i jorden, og problemet er, at vi ikke ved, hvor forstoppelsen er. Vi skal derfor have kloak-TV ud, der skal graves ned, dyre lastbiler skal tilkaldes, og flere tons affald skal fjernes. Noget af det det ligger sådan, at vi skal grave det ud med hænderne."
Christian Høeg har ikke fået de sidste regninger på arbejdet, men han forventer en samlet udgift på flere hundrede tusinde kroner.
Flere deltagere på afdelingsmødet spurgte ind til problemet, og Abdinasir Jama spurgte, hvad der vil ske, hvis problemet fortsætter. Crhistian Høeg svarede:
"Det skal helst ikke fortsætte. Vi må hjælpe hinanden med at styre, hvad vi kommer i skakterne, for det her er altså et utroligt spild af penge og tid. Det tager vel også længere tid at folde et tæppe sammen end gå ned til en container med det," sagde Christian Høeg.
Godt nyt: rørene er rene
Høeg kunne til sidst fortælle, at rørene efter lang tids arbejde nu er rene, og at man blokvis vil forsøge at starte skraldesuget i dag onsdag, startende ved Blok1. Efterhånden, som skraldesuget fungerer, vil man starte suget længere oppe på Gudrunsvej og Bentesvej.
Her er i øvrigt en liste over noget af det, som BB Service fandt i det ophobede affald i rørene:

 • sokkel fra køkkenskab
 • poser med tøj
 • dvd-maskine
 • brædder
 • jernrør
 • skaft til gulvmoppe
 • bradepande og gryde
 • spand med klinker
 • bagagebærer
 • træ fra renovering
 • gulvtæppe
 • jernplade fra altan
 • madras

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.