Der var kommet godt med mennesker i Foreningernes Hus for at deltage i debat om kontanthjælpsloftet. Der var ikke så mange lokale beboere, som også bliver ramt af loftet. Der sad nogle kvinder, men de gik efter ca. en time.
Den første i panelet var den kronisk syge Line Lazarus fra Randers. Hun har blandet sig meget i den offentlige debat og har fået mange skældud over det. Hun mener, at hun er nødt til det for at råbe politikerne op. ”Hvorfor er det dem, der har mindst at give, der skal tage kampen?”
Hun mister den 1. oktober 1500 kroner om måneden. Hun begyndte at græde flere gange under sit oplæg, som handlede om, hvordan hun, selv efter lang tids sygdom, ikke fik den hjælp hun burde havde, men bliver straffet for ikke at have et arbejde. Et arbejde hun ikke kan varetage.
Afmagt på Jobcentret
Maja Albrechtsen er socialrådgiver og arbejder på Jobcenteret i Aarhus kommune. Hun er fortvivlet over borgernes situation. ”Folk ringer og er bekymrede, jeg kan kun forklare dem reglerne, og sådan er det!”
Hendes situation påvirker hende og kollegerne meget. De føler ikke de har nok tid til at vurdere hver enkelt borger, og Maja mener, det er uansvarligt, at der ikke er mere tid. Der kan hurtigt laves fejlvurderinger, som kan være katastrofale for den enkelte borger. Hvis en borger står og ikke kan betale husleje, kan man henvise til Den Sociale Boligtildeling, men der kan være op til et års ventetid og det kan folk jo ikke vente på.
Maja fortæller, at hun får hadefulde beskeder på Facebook og mails fordi hun råber op om, hvad der foregår. Men hun er, ligesom Line Lazarus, nødt til det.
Hvad er jobcenteret forpligtet til?
Trine Thomsen, afdelingsleder ved Jobcenter Aarhus, forklarede lidt om procedurerne.
De sender en masse breve ud til borgerne. Faktisk er der blevet sendt 9700 orienteringsbreve og 3000 varslingsbreve ud. Hun oplyser også, at 3000 kontanthjælpsmodtagere i Aarhus er blevet undtaget for 225-timers reglen. Hun havde dog ikke de konkrete tal for Gellerup og Toveshøj. Hun fortalte, at jobcentret skal gøre alt, hvad de kan for at finde timer til folk. Det gør de via kontakter til virksomheder, hvor de matcher de rigtige medarbejdere og den rigtige virksomhed. De har jobcaféer, hvor borgeren kan få hjælp til at skrive ansøgninger og CV, og der er kortvarige jobsøgningsforløb. Hvis borgeren gerne vil på sådan et forløb, foregår det gennem sagsbehandleren.
Hvordan finder man en anden bolig?
Kirsten Frandsen fra By og Bolig i Aarhus Kommune arbejder på, hvordan man undgår, at folk bliver sat ud af deres bolig. De hjælper borgerne med at finde en mindre lejlighed. Hun nævner også Den Sociale Boligtildeling og forklarer, at hvis borgerne skal bruge den, skal de gå gennem ydelsessagsbehandleren.  Kirsten Frandsen fortæller, hvor stor en udfordring det er at finde en mindre bolig, men heldigvis har kommunen fået lov til at bygge 6000 nye almene boliger, men det tager jo lang tid for dem at blive bygget.
Gellerupparkens retshjælp
Til sidst kom Nina v. Hielmcrone til orde. Hun er jurist og arbejder til dagligt ved Gellerupparkens retshjælp. Hun havde fundet nogle tilskudsmuligheder, der kan hjælpe de ramte. Der er blandt andet mulighed for at få tilskud til medicin og tandlæge, hvis man søger om det hos kommunen.
Derudover kan man leje et værelse ud. Her bliver borgeren ikke trukket i kontanthjælp. Det er også den eneste indtægt, der ikke bliver modregnet.
Efter en lang debataften gik gæsterne hjem. Lidt mere oplyste, men stadig uden løsninger på problemerne. Der blev til sidst opfordret til at komme til demonstration ”Bekæmp Fattiggørelsen” den 4. oktober kl.17- 19 på Rådhuspladsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.