I søndags var der workshop om det kommende beboer- og sundhedshus på Toveshøj, og cirka 15 beboere havde valgt at møde op for at kunne få indflydelse.
Arrangementet fyldte hele eftermiddagen fra 14 til 17, og afdelingsbestyrelsen var vært med kaffe, te og småkager.
Forskellige øvelser
Beboerne skulle igennem forskellige øvelser for at Pluskontoret, den valgte byggerådgiver, kunne pejle sig ind på hvad beboerne gerne ville have i det nye beboerhus.
Den første øvelse gik ud på at finde ud af hvordan hovedområderne i huset skulle ligge i forhold til hinanden. Der var godt gang i saks, farvede stykker papir og lim, mens beboerne placerede dem i forhold til hinanden. Der var mange diskussioner og kreative løsninger.
Hovedområderne der skulle placeres er

  • Fællesområde, hvor folk kan slå sig ned og være sammen, f.eks. et vaskeri, eller café
  • Værkstedsområde, hvor beboere f.eks. kan komme og lave ting i træ, eller sidde sig ned og sy noget
  • Sale med videre, der betyder fællessale, mødesale, gymnastiksale, fitnesssale, og så videre
  • Sundhedsområde, hvor der f.eks. kan sidde en sundhedsplejerske eller tandlæge, eller folk kan få hjælp til at tabe sig eller stoppe med at ryge
  • Udeområde/forplads, det kan f.eks. være plads til en grill, eller udendørs legepladser, eller haver
  • Joker, til alt der ikke passer i ovenstående, f.eks. en kiosk med dagligvarer

I anden del af første øvelse skulle husets funktioner placeres i hovedområderne. For eksempel, skal Zumba-klassen være på scenen, eller i en separat sal? Skal sundhedstilbuddene placeres i fællesområdet, eller skal de ligge diskret? Skal gymnastikholdet være i nærheden af køkkenet? Sådanne ting skulle beboerne tage stilling til, og igen affødte det mange diskussioner.
Stemningen er vigtig
Den anden øvelse var mere abstrakt; beboerne skulle beskrive de stemninger vi forestillede os de enkelte hovedområder skulle have. Vi fik præsenteret en række forskellige billeder, der hver forestillede en bestemt stemning. Vi kom også igennem denne øvelse med en masse diskussioner og samtaler.
Den tredje og sidste øvelse gik ud på at fastlægge stemningerne yderligere. Vi skulle sætte tal på enkelte ordpar: Hvor åbent-lukket er området? Hvor fint-groft? Hvor fast-fleksibelt? Hvor offentligt-hjemligt? Det resulterede i en figur, som Pluskontoret kan bruge i deres videre arbejde.
Beboerinddragelse er vigtig
Det har været vigtigt for afdelingsbestyrelsen, at beboerne har haft mulighed for at blive inddraget i processen med det nye beboerhus. I den forbindelse kan det ses som en ulempe at der ikke mødte flere end 15 stykker op i søndags, men som Suna Cenholt, ejer af Pluskontoret bemærkede, så er det ikke så væsentligt, hvis ellers de fremmødte beboere medvirker og er entusiastiske.
Det er ikke for sent
Hvis der alligevel sidder en beboer derude, der har en fantastisk idé til det kommende beboerhus, så tøv ikke med at hive fat i et medlem af bestyrelsen, det er nemlig ikke for sent endnu.
Den kommende proces foregår mellem Pluskontoret og afdelingsbestyrelsen, hvor udbudsmaterialet skal forberedes. Dette er nærmest en slags ”kogebog” for hvordan man laver et beboerhus, så arkitekterne der deltager i konkurrencen, har et godt grundlag at lave deres forslag på.
Det er svært at sætte tidspunkt på hvornår beboerhuset står færdigt. Et forsigtigt bud er før 2020. Så er der ikke sagt for meget.