Endnu er årsagen ikke helt klar, men meget tyder på, at kontanthjælpsloftet kaster en del beboere i Brabrand Boligforening ud i vanskeligheder med at betale deres husleje. 
Indikatoren er "påkrav" – rykkerskrivelse om at betale huslejen inden for 14 dage. I januar blev tallet fordoblet, og her i februar holdes det høje niveau desværre:

  • September: 73
  • Oktober: 113
  • November: 97
  • December: 94
  • Januar: 187
  • Februar: 184

I Gellerupparkens afdelingsbestyrelse kæder man det høje tal sammen med kontanthjælpsloftet. TV2 Østjylland talte i går med både Elsebeth Frederiksen og Helle Hansen fra afdelingsbestyrelsen, og de hører fra beboere, at de på grund af de lavere ydelser nu har svært ved at betale deres regninger. Se indslaget her – vælg den nederste video.
Man får først en advarsel, og dernæst en rykkerskrivelse (påkrav) med en 14 dages frist om at betale huslejen. Betales den ikke, opsiges lejeren.
Ingen stigning på landsplan
På landsplan er der dog ikke sket en stigning i antal rykkere. Fra januar 2016 til januar 2017 er der faktisk sket et lille fald hos de 17 største boligforeninger, som DR har fået tal fra. Det undrer Boligselskabernes Landsforening, som tidligere har advaret om, at nogle måneder efter indførelse af kontanthjælpsloftet ville antallet af rykkere og opsigelser stige.
Foreningens formand, Palle Adamsen, har dog en forklaring på, at katastrofen ikke er indtrådt.
Han forklarer, at nogle af de ramte kontanthjælpsmodtagere selv har taget et initiativ til at finde en billigere bolig, og at flere boligselskaber har givet gældsrådgivning, der har hjulpet flere kontanthjælpsmodtagere til at regulere deres økonomi.
Sociale viceværter gavner
En ny undersøgelse fra Center for Boligsociale Udvikling (CFBU) konkluderer, at sociale viceværter gør en positiv forskel med at hjælpe lejere til at blive boende trods dårlig økonomi:
Opgørelser over antallet af udsættelser viser, at tallet er stigende frem til 2010, hvor der var knap 4.400 udsættelser pa? landsplan. Siden 2010 er antallet faldet støt, og i 2015 var der godt 2.500 udsættelser pa? landsplan. Sociale viceværter forebygger hver fjerde udsættelse ved at opsøge beboere og gennemgå økonomien sammen med dem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.