En lille gruppe ”Gellerup-drenge” er involveret i bandeuroen. De færreste af dem er bandemedlemmer.  Bandeuroen rammer Vestbyen og truer den tryghed, der ellers har hersket i Gellerup i flere år. Nogle af dem er knyttet til den kriminelle bande Black Army, men de har ikke nogen BA-uniform på.
Gruppen af drenge synes ikke, at den københavnske bande Loyal To Familia har noget at gøre i Aarhus. LTF vil ind på det lukrative hashmarked i Aarhus og har hvervet nogle af drengene i Vestbyen. Så er der krig, og den kompliceres yderligere af, at der også er en familiefejde mellem grupperingerne.
Så det er ikke kun hash og kriminalitet, det drejer sig om, men også det misbrugte ord ”ære”.
I en bande fordobles straffen
Bandeuroen har givet sved på panden hos lokalpolitiet. Men det har fået forstærkning af kolleger fra andre egne, så der er en god bemanding på i aften- og nattimerne, oplyser lederen af politiet i Aarhus Vest, Jens Espensen.
Østjyllands Politi har meldt ud, at man går efter at stresse dem, som skaber ballade, og der efterforskes meget grundigt.
”Størstedelen af dem fra Gellerup er ikke registreret som bandemedlemmer. Men nogle af dem er ved at blive bandemedlemmer, og så skal de vide, at straffen for lovovertrædelser bliver fordoblet, de skal udstå hele straffen, og bagefter vil de blive visiteret, det samme vil dem, de går sammen med, og deres familier,” oplyser Jens Espensen.
Samtidig undersøger Aarhus Kommune de involveredes økonomi – helt ned til de mindre forhold.
Videoovervågning er guld værd
Men beboerne hjælper også godt til. Jens Espensen er rigtig glad for den klare markering, som beboerne har demonstreret flere gange.
”Det er en stor hjælp. Det er også guld værd i vores efterforskning, at der er videoovervågning i Toveshøj, Bazar Vest og Bispehaven. Det er i sådanne alvorlige sager, at overvågning viser sin værdi,” siger han.
”Vi modtager også gerne anonyme henvendelser. Hvis man kommer ned til politiet i City Vest med informationer, kan man få sikkerhed for, at man kan være anonym,” fortsætter Jens Espensen.
Et ordentligt menneske
På den lange bane kan forældre spille en vigtig rolle i at undgå, at deres unge søger mod kriminelle miljøer:
”Gør det populært at være et ordentligt menneske, men fortæl også om konsekvenserne ved ikke at være det. Lær de unges omgangskreds at kende – er der en positiv gruppedynamik hos dem?”
Dialogen fortsætter
Politiet har siden uroens start anholdt over 100 personer, og otte bandemedlemmer er blevet fængslet. Men indsatsen handler ikke kun om at slå hårdt ned:
”Vores tilgang til arbejdet her i Vestbyen er at have en ordentlig dialog med drengene, og det ændrer den nuværende situation ikke på. Vi tror fortsat på, at den menneskelige tilgang er det lange seje træk hen mod tryghed,” bemærker lederen af politiet i Aarhus Vest.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.