Tirsdag tager fem voksne og fem unge fra Cirkus Tværs i Gellerup til Vestbredden for at turnere og vise deres kunster frem i tre lokale byer. Fra den 10-21. oktober skal de ti aarhusianere jonglere og lave akrobatik i et område med en af verdens længste konlikter: Israel-Palæstina.

14-årige pæredanske Rosa Risum Stockmar er en af dem der skal med ud at rejse:

”Her er det fint men i 30 graders varme bliver det hårdt.”
Rosa Risum Stockmar står koncentreret med sin jonglørkegle, der snart skal i aktion på Vestbredden

Under generalprøven i dag har hun dækket sine arme med en trøje. Nogle dele af Vestbredden er meget konservative og bare arme går bare ikke.

For Christina Wegener er det tredje gang hun skal afsted sammen med de unge:

”Det har været fint de andre gange. Vi har ikke været i områder med konflikt. Men sidste år var der store problemer i Jerusalem,” husker Christina.

Cirkus Tværs har mange unge hvis familier har palæstinensisk baggrund og danske pas:

”Faktisk synes vi, det er rigtig fint at de ser virkeligheden for andre mennesker. Vi tager vores bevægelsesfrihed for givet i Danmark. På Vestbredden møder de lokale artister som aldrig har været i Jerusalem, selvom det er meget tæt på, fordi de ikke kan få de nødvendige tilladelser,” fortæller Christina.

Baraa Qadoura er 18 år og sprechstallmeister – den der præsenterer de forskellige numre i showet. Baraa har selv været i Ramallah på Vestbredden i påskeferien 2014. Her var der også problemer i Jerusalem. Men det skræmmer ham overhovedet ikke:

”Mine forældre er født i Libanon og der har jeg været masser af gange. Og der er der meget værre,” siger den unge mand med et smil på læben.

Der er en stolt tradition for gøgl, fakirer og andet underholdning på markedspladser i mellemøsten. Og der findes i dag tre cirkus i  Palæstina. Det ene ligger i Gaza, som er det andet palæstinensiske selvstyreområde i Israel. I år holder Cirkus Tværs sig til Vestbredden.

Rosa kender allerede palæstinensere fra Palæstine Cirkus School og hun glæder sig til at se, hvor de og nogle af hendes cirkusvenner fra Gellerup kommer fra:

”Det bliver en stor oplevelse. Jeg glæder mig til at se det. Jeg har hørt meget om det,” fortæller Rosa.

”Vi har lavet et show med akrobatik, dans, sang og spring. Jeg synes det er vigtigt at tage derned og vise, hvad vi kan fordi når cirkus kommer, så  kan man komme lidt væk fra hverdagen. Et sted hvor man kan koncentrere sig om noget andet et stykke tid som til en sportsbegivenhed eller en koncert. Og så skal vi vise dem, at de også kan lave sådan noget og have det sjovt. Det var for eksempel Cirkus Tværs der gav mig mod til at stille mig op i X Factor og synge,” slutter Baraa.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.