Lederen af Det radikale Venstre på Christiansborg, Morten Østergaard, har tilbragt de seneste dage i Gellerup, for selv at danne sig et indtryk af problemerne i et af Danmarks "Ghettoområder".

Tirsdag klokken 17 talte han med klubfolk og unge fra Idræt Venskab Forening. En klub kun de færreste uden for Gellerup og Toveshøj har hørt om:

"Jeg synes, det er ekstremt spændende, at IVF bruger sport til at danne venskaber og integration. Og så bed jeg også mærke i, at de har sport for både piger og drenge," siger Morten Østergaard.

Fodbold og svømning for drenge og piger
IVF har fodboldhold for både piger og drenge og de har svømmehold for begge køn i vinterperioden.
Morten Østergaard er vokset op i Vejlby. Han har spillet fodbold og siddet i byrådet i Aarhus. Men ligesom mange andre kendte han intet til Idræt Venskab Forening før tirsdag:

"Nej, jeg kender mange af klubberne i området, for eksempel ACFC. Men jeg havde aldrig hørt om IVF før."

IVF skabt efter bølger af uro
IVF05 – Idræt og Venskab Forening blev stiftet af en gruppe lokale fædre efter en bølge af uro i Gellerup og Toveshøj i 2005. Siden har de været en del af beredskabet og går på gaden, når der er problemer. Desuden har IVF en vigtig tryghedsskabende funktion, da der ofte er voksne til stede i området også om aftenen.

"Det vidner jo om et meget stærkt civilsamfund. De her mennesker ønsker en forandring og er ikke bange for at gøre noget selv. Jeg synes, der er en fare for at en klub som IVF bliver overset i den politiske debat. Det kommer ikke rigtig frem, hvor mange ressourcer der er i sådan et område og hvor mange der egentlig kæmper for at ændre det," mener Morten Østergaard.

Blander børnene
IVF blev startet af arabiske fædre. Men i aften er her enkelte somaliske forældre og flere fodboldspillende somaliske børn og unge. Klubben blander bevidst børnene og her er alle lige:
Mohamed Weis (i blåt) og Morten Østergaard snakker med børnene i klublokalet. Foto: Lars Christensen

"Det glæder mig meget og det er helt afgørende, at man ikke er opdelt i somaliere og arabere. Jeg har selv som ung spillet fodbold mod rene etniske hold, blandt andet vietnamesere. Jeg tror på, at de venskaber de danner på tværs af etnicitet kommer igen i andre sammenhænge og det tager jeg hatten af for," fortæller Morten Østergaard.

Men IVF er presset både økonomisk og pladsmæssigt. Klubben vil gerne give børn og unge et attraktivt miljø og de aktive gør, hvad de kan for at gøre stedet hyggeligt. Men klubhuset er en baraklignende tilbygning på Toushøjskolens gavl. Rummene er nedslidte og fodbold handler ikke kun om græsbanen. Der er også en tredje halvleg, hvor den nye kæmpe fladskærm og playstation tages i brug i de overfyldte sofaer.

Da fodboldspillerne opdager at Morten Østergaard er fra Vejlby, kommer spørgelysten frem.
"Hvem vinder Champions League?" vil en vide.

Mangler tidssvarende rammer
Der er et nyt klubhus på vej i Gellerup til ACFC, Cirkus Tværs, Gøglerskolen og klatreklubben. Men der er ingen konkrete planer om noget lignende i Toveshøj:

"Man fornemmer helt klart at IVF ville kunne nogle flere ting, hvis de blev tilført flere ressourcer. Det ville måske også få fleres øjne op for den positive forandring de står for i området og de fortjener at man gør rammerne tidssvarende," slutter Morten Østergaard, før han sætter sig ind i en bil og kører til Bispehaven for at se Champions League-fodbold.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.