Interessen for fritidsjob er stor blandt unge i Gellerup-Toveshøj. 9. klasse på Tovshøjskolen fik hjælp og gode råd til ansøgninger og jobsamtaler.  

I ungdomsskolens fritidsjobvejledning hos UngiAarhus Gellerup-Toveshøj er der stor og fortsat voksende interesse fra lokale unge i at søge job og bruge noget af fritiden på at tjene nogle lommepenge. Men der er mange andre og mere langsigtede fordele ved at jobbe efter skoletid. Disse var blandt omdrejningspunkterne, da UngiAarhus Gellerup-Toveshøjs fritidsjobvejleder Mette Elleskov Christiansen og fritidsjobkonsulent hos Hotspot Erhverv, Reza Taremian, besøgte 9. klasse på Tovshøjskolen til en formiddag om jobsøgning og det at have et fritidsjob.
9. klasse brugte en formiddag på at blive klogere på fritidsjobbenes fordele

– I et fritidsjob får du et større netværk, og du finder ud af, hvad det vil sige at være en del af en arbejdsplads. For eksempel hvordan man opfører sig overfor en chef eller kolleger; hvad det vil sige at være fleksibel; og at være hjælpsom og serviceminded, forklarede Mette Elleskov Christiansen, der jævnligt besøger ungdomsklubberne i Gellerup og Toveshøj for at hjælpe unge med at søge fritidsjob.

– Et fritidsjob kan også være med til at afklare, i hvilken uddannelsesretning du vil efter skolen. Og det netværk, du får ved et fritidsjob kan måske være med at bane vejen ind på arbejdsmarkedet i fremtiden, sagde Reza Taremian.

Kompetencer og rollespil
Ud over en snak om fordele ved fritidsjob, fik eleverne i 9. klasse udleveret et såkaldt OCN-opgavehæfte med spørgsmål til besvarelse. For eksempel skulle eleverne reflektere over deres egne og klassekammeraternes personlige kompetencer og lignende – som ligeledes er vigtige elementer i netop en god jobansøgning. Og så fik eleverne mulighed for helt konkret at se, hvordan man ikke skal hverken svare eller opføre sig til selve jobsamtalen: Mette Elleskov Christiansen og Reza Taremian lavede et lille rollespil over en katastrofal jobsamtale-situation med lukket kropssprog, hættetrøjen trukket godt ned i øjnene, benene op på bordet og udsagn som ’hvor meget får jeg i løn?’ og ’jeg kan ikke arbejde så meget, fordi jeg skal være sammen med mine veninder’.
Mette Elleskov Christiansen demonstrerede, hvordan man absolut ikke skal opføre sig til en jobsamtale

Opfølgning i ungdomsskolen

Efter besøget blev eleverne inviteret til en eftermiddag i ungdomsskolen, hvor de fik hjælp til at skrive ansøgninger og fik taget portrætbilleder til cv’et. Hele forløbet med fritidsjobvejledning, jobsøgning og udfyldelse af opgavehæftet udløser desuden et OCN-bevis, som eleverne får overrakt senere på året. OCN-beviset dokumenterer netop de unges kompetencer i at søge job, samt viden om hvordan man opfører sig overfor en chef, kolleger eller andre, man møder, på arbejdsmarkedet.
Maria viste sin klasse, hvordan en god jobsamtale kan foregå

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.