Gellerup og Toveshøjs ungdomsklubber tilbyder kurser i førstehjælp for skoleelever.

”Allerførst skal man tjekke, om personen trækker vejret. Det gør man ved at lægge øret ned til munden og kigge efter, om brystkassen bevæger sig, ” forklarer Ibrahim, mens Mustafa er i færd med at sætte elektroder fra en hjertestarter på dukken Annies øverste og nederste del af brystkassen.

De to drenge og resten af deres klassekammerater på ottende årgang på Lykkeskolen er efterhånden ved at have godt styr på, hvordan de skal agere, hvis de en dag bliver vidne til en person, der får hjertestop, eller på anden vis har brug for hjælp. De er nemlig i gang med at gennemføre et kursus i førstehjælp, der er et af flere forløb, som ungdomsklubberne i Gellerup og Toveshøj tilbyder elever i de ældste klasser på Lykkeskolen.

Farook er glad for, at hun nu kan yde førstehjælp.

Kan tage ansvar for hjælpen
Førstehjælps-kursisterne mødes cirka en eftermiddag om ugen, og selve kurset er en blanding af teori og praktiske øvelser i at yde både psykisk og fysisk førstehjælp. Og det er blevet taget godt imod i klassen:  

”Jeg kan godt lide at være med her, fordi jeg lærer mange forskellige ting, ” konstaterer Rayan, og hendes veninde Farook tilføjer:

”Jeg synes, det er godt, at vi lærer de her ting – for så kan vi tage ansvar for at hjælpe, hvis nogen får brug for det. Det gør mig glad, ” siger hun.

Lykkeskoleeleverne har både lært at give hjertemassage på egen hånd, men også at håndtere en hjertestarter. I Gellerup findes der flere hjertestartere, og de unge førstehjælpere er blandt andet blev sendt på ’skattejagt’ i området for at finde dem, tage billeder af dem og rapportere det til deres undervisere.

      Blandt andet kan et slag med flad hånd på ryggen kan hjælpe en person, der har fået noget galt i halsen.

Lærer grundprincipperne
Der ud over har de unge lært førstehjælpens øvrige grundprincipper, for eksempel hvordan man vurderer, om en person er i chok, samt hvordan de kan forhindre, at det sker. Eller hvad skal være opmærksom på, hvis nogen er ude for en ulykke i trafikken, hjemme i køkkenet, og så videre. Og ikke mindst, at der skal ringes 112 som noget af det første, når man hjælper nogen.

Kursisterne får desuden et OCN-bevis efter endt førstehjælpsforløb, som dokumenterer, hvad de kan og har lært. OCN-beviset kan blandt andet bruges som bilag, til når de unge for eksempel søger fritidsjob.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.