Eutopia Stage, som ligger i Gellerupscenens gamle lokaler, lukker den første juli. Scenen startede op i 2016 som en del af Kulturby17 og har siden dengang haft tusindvis af besøgende, både fra Gellerup og resten af byen.

Det hele kulminerede med ”Eutopia International Festival”, som har et af Kulturby17’s fuldmåneprojekter. Her var der teater, artister, koncerter og meget andet. Det var velbesøgt og blev betegnet som en succes. Udover det internationale præg, har Eutopia Stage også gjort meget for at involvere lokalbefolkningen i projekter. Her kan nævnes de såkaldte community plays ”Mørkhed” og Somaliske Erindringer, som spillede for fulde huse i to dage. De stykker var så populære, at der har været efterspørgsel, om de ikke har kunnet gå på turne.


Mørkhed var et hit.
Stor støtte fra lokalområdet
Det var den lokale somaliske forening Gabaad, der selv havde taget kontakt til Eutopia, fordi de gerne ville fortælle om deres liv. Her udviklede de selv stykket ”Somaliske Erindringer” sammen med kunstnerisk leder Brigitte  Christensen, som også instruerede stykket. Efter at det er kommet frem, at stadet skal lukke, har der været livlig aktivitet i læserbrevssektionerne i Stiften. Her skriver Najma Mohamud og Hanaan Yusuf fra Gobaad: ” Kære politikere i byrådet. Vi kan altså ikke leve af asfalt og beton alene. Vi har også brug for kultur, og hele Aarhus har brug for den rige kultur, der vokser ud af Gellerup-området. Så lad dog Eutopia leve.
”Brigitte Christensen, er meget rørt over, at flere har skrevet læserbreve som støtte for Eutopia Stage. 
At lokalbefolkningen har taget stedet til sig, var et af målene med hele projektet.  Hun har ønsket, at lave en ramme, hvor folk kunne udtrykke sig, skabe nye ting og lære sig om sig selv.
De, som har brugt scenen, er blevet løftet, har udviklet sig og har fået nye ideer.
Hvorfor lukker scenen?
Juridisk chef ved Aarhus Kommunen Christian Mølgaard, forklarer til Stiften, at Eutopia Stage hele tiden har skulle være midlertidig. De har endda forlænget projektet ind til 2018. Efter at kulturby17 projektet stoppede, overgik scenen til borgmesterens afdeling, som i første omgang bevilgede penge til at fortsætte ind i 2018. Men nu trækker de endegyldigt stikket for scenen.

Ikke overrasket over lukning
Brigitte Christensen er ikke overrasket over, at Eutopia lukker. ” Vi har kæmpet for at holde den åben, men det sidste stykke tid har vi godt vidt, hvor det bar hen ad.”
Det har hele tiden været meningen, at scenen skulle lukke den 1.juli. Så det handler ikke om at det er lukket, men mere om, at det ikke er blevet forlænget.  Hun forklarer, at det store arbejde har været at få folk fra resten af Århus til Gellerup. Folk har fået åbnet deres øjne og har fundet ud af, at Gellerup er ikke så slemt. ”Vi har gjort meget for at modtage folk- både udefra og fra Gellerup-  godt. Jeg har hele tiden sagt at, vi er en helt almindelig del af Danmark, hvor der bare bor en masse internationale mennesker”.

Brigitte Christensen er glad for den store opbakning fra lokalsamfundet (Foto Laura Salvinelli)

Eutopia-konceptet bevares
Eutopia-konceptet er Brigitte Christensens og hun vil fortsætte med det på en eller anden måde.  Efter hendes arbejde i Gellerup, vil hun fortsætte med at være skuespiller og instruktør. Hun har fået et lignende projekt i Kaunas i Litauen, som skal være kulturby i 2022.  Selvom hun flytter fra området, vil hun stadig forsøge at have kontakt til folk. ”Navnet Eutopia tager jeg med mig og den fortælling, vi har været i gang med som er startet i Gellerup får lov at fortsætte. Erfaringen dør ikke her, den kommer til at leve videre”.

Det sidste arrangement, du kan se på Eutopia Stage, er ”Erindringens dissonans (kapitel IV)” af Maj Hasager. Det foregår 17. juni kl. 17.00
Bestil billetter på eutopia@aarhus eller skriv på Eutopia Stages Facebookside.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.