En ny uddannelse som servicepilot i Gellerup bringer 10 unge fra lokalområdet tilbage i uddannelsessystemet. De var ellers langt fra en ungdomsuddannelse, men har nu meldt sig til uddannelsen som servicepilot. Den er udviklet af Gøglerskolen og Bazar Vest i samarbejde med Det boligsociale hus.
 
De er typisk mellem 17 og 23 år, og mange af dem har dårlige erfaringer med sig fra folkeskolen. Ingen af dem er kommet i gang med en ungdomsuddannelse, og en del nåede end ikke frem til afslutningen af 9. klasse, før de droppede ud. De tilhører en gruppe af unge med meget dårlige udsigter til nogensinde at få en uddannelse.
 
Men nu er der alligevel håb forude. Med en længerevarende aktiv indsats er det lykkedes projektkonsulenterne Mona Fahd og Fadi Chahrour, Det boligsociale hus, at få kontakt med en gruppe af disse unge, og 10 af dem er startet på den nye to-årige uddannelse som servicepilot, der startede 14. januar.
 
Stor opsøgende indsats
Gøglerskolen har i forvejen en servicepilot-uddannelse i Aarhus og gik sammen med Bazar Vest om at afprøve modellen i Gellerup. Boligsocial leder Jesper Kurdahl Larsen gik med på ideen.
 
Sammen satte de et mål om at samle 10 unge til uddannelsen som servicepilot, og det er lykkedes at nå målet.
 
Det har dog krævet en stor indsats af Mona Fahd og Fadi Chahrour at finde og motivere de unge til at søge uddannelsen. De første kontakter har ofte været via Facebook og WhatsApp, men de unge er også blevet opsøgt på gaden og via venners venner.
 
”Jeg tror, at mange af de unge gerne vil tage en uddannelse, men er forvirrede over de mange muligheder og ved ikke, hvilken retning de skal gå. Men nu hjælper vi dem på vej. Det bliver forhåbentlig en gevinst for hele lokalsamfundet,” siger Mona Fahd.
 
”Det har ikke været let. Vi har haft mange samtaler med de unge. Det kræver overtalelse at få dem til at se, at uddannelse er vejen frem. Det er en svær målgruppe, hvor mange ikke har forestillet sig, at de skulle tage en uddannelse,” uddyber Fadi Chahrour.
 
Han understreger, at det har været vigtigt for Det boligsociale hus, at de unge selv aktivt besluttede sig for at deltage. De skulle have lyst til at ændre på deres tilværelse og være klar til at give det en chance. Men det har ofte krævet flere samtaler for at få dem til at nå det punkt.
 
I praktik en stor del af ugen
Servicepilot-uddannelsen oprettes inden for rammerne af Kombineret Ungdomsuddannelse for unge, som gerne vil have en ungdomsuddannelse, men som ikke er parat til at gå i gang med gymnasiet eller en erhvervsuddannelse.
 
Uddannelsen er SU-berettiget og ruster deltagerne til at udføre rutinemæssige funktioner inden for handel og service.
 
En stor del af ugen på den nye uddannelse vil foregå som praktik i lokale virksomheder, blandt andet i en række af butikkerne i Bazar Vest.
 
I klasselokalet vil de unge både have klassiske fag som dansk, men også handelsskolefag som salg og service og afsætning. Desuden vil de lære om innovation og iværksætteri.
 
”En del af de unge går med drømme om at starte deres egen virksomhed. Uddannelsen vil hjælpe dem på vej i den retning,” siger Mona Fahd.
 
Hjemlig og hyggelig atmosfære
Sara El–Achwah bliver de unges faste holdepunkt i hverdagen. Hun er ansat til at følge dem gennem hele forløbet og skal blandt andet hjælpe dem med at fastholde motivationen gennem forløbet.
 
”Mange af de unge har haft dårlige oplevelser med uddannelsessystemet, men det her bliver en skole med mere belønning end straf. Man bliver ikke truet med at blive smidt ud, men vil i stedet blive tilbudt hjælp til at klare udfordringerne”, forklarer Mona Fahd.
 
I de første uger vil Sara El–Achwah via mange sociale aktiviteter skabe sammenhold og tryghed i gruppen, før uddannelsen for alvor går i gang.
 
Sammen med flere af de unge har hun indrettet lokalerne, sådan at atmosfæren kan blive så hjemlig og hyggelig som muligt. Bazar Vest stiller lokalerne gratis til rådighed.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.