Siden 2014 er antallet af indbrud i lejlighederne i Gellerup og Toveshøj faldet markant. Lokalpolitiet bekræfter tendensen og giver gode råd til, hvordan beboerne kan stå sammen overfor indbrudstyvene.

Siden 2014, hvor politiet registrerede 44 indbrud i Gellerup og Toveshøj, ligger tallene nu på et meget lavt niveau.
I hele perioden fra 2015-2018 blev der kun anmeldt 45 indbrud i alt. Det er i gennemsnit 11 indbrud om året i Gellerup/Toveshøj.

Tallene for Gellerup/Toveshøj sammenlignet med Aarhus kan findes her:

Årstal

Procentdel af indbrud i Aarhus

Procentdel af indbrud i Gellerup & Toveshøj

2014

1,70

2,13

2015

1,42

0,48

2016

1,26

0,29

2017

1,10

0,78

2018

1,18

0,63

Leder i Lokalpolitiet i Aarhus Vest, Jens-Henrik Jensen, bekræfter tallene og fortæller: ”De her tal kan man regne med. Det er ikke kun borgerne der ringer om indbrud – det gør boligforeningen også. Så vi får tit tallene bekræftet to steder fra. Forsikringsfirmaerne forlanger også det bliver politianmeldt, før de giver erstatning på stjålne ting i lejlighederne. Så vi har sådan en form for garanti for, at de her sager bliver anmeldt.”

Ofte de samme der bryder ind
Jens-Henrik har svært ved at svare på hvorfor tallene er så lave. ”Det er så små tal, at vi slet ikke kan sige, hvorfor det er sådan. Mange gange er det de samme gerningsmænd. Det er èn som får en god idé, og så finder man ud af, at det her virker sgu’!”

Det er tit de samme der står bag, når der er en periode med mange indbrud: ”Og det her er jo konkrete personer. Det er måske tre til fem der gør det.” Han siger, at indbrudstyve er vanemennesker ligesom alle os andre og derfor tit bruger samme metode til at bryde ind i en lejlighed.

Så når der er mange spor der går igen, ved man, at det er den samme gerningsmand der er på spil.
”Vi kan jo tydeligt mærke, at når dem der laver indbrud, de sidder i fængsel, så stopper det jo. Og tit og ofte gør vi det, at vi besøger dem dagen før de skal ud af fængsel, og siger: ’Nu ved vi godt I kommer ud igen. Og vi ved godt hvor vi skal lede henne,” fortæller Jens-Henrik.

Mange indbrudstyve sparker døren ind
Der er forskel på, hvordan man bryder ind i en villa og en lejlighed ifølge Politiet. Lejligheder er mere besværlige at få adgang til uden at blive set. Derfor bruger tyvene tit et andet trick. ”Det er sjældent at man har et koben med sig, når man vil bryde ind i en lejlighed,” forklarer Jens-Henrik.
”Fordi hvis du møder nogen i opgangen, vil der være nogen som ser dig med et koben. Så derfor skal der en fod på og få sparket døren ind hvis du vil noget”.

Ifølge Jens-Henrik er der rigtig mange indbrud der sker på denne måde. Han tilføjer, at det skaber en voldsom larm at sparke de kraftige branddøre op, så han kan ikke forstå, at naboerne ikke reagerer på larmen.
”Det jeg synes er tankevækkende er, at man kan bo på 6. sal, hvor der er naboer til begge siger, og ingen har hørt denne her store dør blive sparket ind. Det kan simpelthen ikke passe,” siger Jens-Henrik. Han tænker det skyldes, at man er tilbøjelig til at passe sig selv og måske prøver at undgå ballade.

Ring til os
Lederen i Lokalpolitiet fortæller, at de er meget afhængige af borgerne, når de skal opklare indbrud. Han kommer med en række gode råd til, hvad man kan gøre for at hjælpe sin nabo som får indbrud:
–    Hvis du for eksempel hører kraftige spark på en dør, så notér tidspunktet ned. Man kan også slukke lyset og stille sig i vinduet og se, om der er nogen på vej ud af opgangen med ting.
–    Man kan for eksempel også tage et billede med sin telefon, eller notere en nummerplade ned, hvis tyven kører væk i en bil.
–    I Toveshøj er der kameraovervågning, så det vil være guld værd at få tidspunktet skrevet ned.
–    Man kan også komme til Lokalpolitiet og fortælle, hvad man har set – hvis man ikke vil udlevere sit navn, tvinger politiet det ikke ud af èn.

Hvis man som beboer i Gellerup og Toveshøj selv vil undgå indbrud, kan man ifølge Jens-Henrik sørge for at få sit hjem til at se beboet ud. Man kan tænde noget lys eller lade en radio spille. Hvis man er uheldig og møder tyven, kan man skabe larm eller skælde ud, og så er de fleste smuttet igen.

Hvis man opdager at nogen har været inde i ens lejlighed, men ikke taget noget, så opfordrer politiet til at melde det alligevel. For det er politiets erfaring, at tyven bare går videre til den næste.
”Vi har et historisk lavt indbrudstal og lad os nu holde det nede. Det er i alles interesse,” slutter Jens-Henrik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.