Det er vist ikke sket før, at så mange grønne fingre har kastet sig over havearbejdet på én enkelt flisebelagt terrasse mellem blokkene på Janesvej. Men det skete altså forleden, da Brabrands nye ’Junior Rangers’ anlagde højbede ud for den lejlighed, som nu huser Toveshøjs beboerrådgivning. De sortmalede trækasser blev fyldt med krydderurter og ikke mindst frø fra vilde, danske blomstersorter.

– Mange af de farvestrålende blomster og eksotiske planter, vi har i vores haver og på vores altaner, er desværre ikke så gode for sommerfugle, bier og andre insekter. I fremavlen af de flotte blomster er nektar og pollen ofte forsvundet, og dermed er der ingen føde til insekterne. Det er en af grundene til at vi mangler insekter i vores haver, og det vil vi gerne være med til at lave om på, forklarer biolog og naturformidler i miljøorganisationen Verdens Skove, Sarina Mischa Møller, som står for undervisningen af Junior Rangers.


Her fortæller biolog og naturvejleder, Sarina Mischa Møller, om frøs opbygning, fotosyntese og planter.

Junior Rangerne er rekrutteret i UngiAarhus VEST’s ungdomsklubber, og konceptet går ud på, at deltagerne uddannes til naturvejledere, som via lommepenge- og fritidsjob skal videreformidle viden om den danske natur til børn og voksne i Gellerup, Toveshøj og Skovgårdsparken.

– Der er mange unge, som ikke rigtig kommer tæt på naturen i det daglige. Junior Rangers får både nye oplevelser i og med naturen, og de får kompetencer bragt i spil på nye måder. Det er sundt, forklarer Kim Stær, der er klubpædagog i Klub3, hvor nogle af Junior Rangerne er medlemmer. To af dem er Frida Bengtson (15) og Nicolaj Strunk (16):

– Jeg kan gode lidt at lære noget nyt, og jeg tror, det bliver sjovt selv at formidle til mindre børn om naturen, siger Frida Bengtson.
– Vi lærer også meget, vi selv kan bruge til noget. For eksempel hvilke planter, man kan bruge i madlavning, tilføjer Nicolaj Strunk.

Det er anden sæson, at Junior Rangers i det vestlige Aarhus bliver klogere på naturen og naturformidling. Undervejs i uddannelsesforløbet skal de unge medvirkende blandt andet på workshops ved sø og i skov, hvor de får en masse viden om naturen. Desuden får de formidlingskompetencer og undervises i blandt andet kropssprog. Og så er der en væsentlig del selvudvikling i forløbet, idet de unge bliver udfordret og afprøver deres mod undervejs.

På terrassen på Janesvej er frø og planter nu i jorden, og vandet grundigt, for det er vigtigt, når noget skal spire et nyt sted. Dagens aktivitet er blevet til i samarbejde med Verdenshavernes formidler, skovarbejder og naturvejleder, Maj Laurberg.
Hun og Sarina Mischa Møller holder et oplæg om blandt andet frøs opbygning, og hvordan CO2 og vand danner fotosyntese ved hjælp af sollys og får frø til at spire til en plante. Desuden får de unge hver deres bæger med jord og frø med hjem, så de selv kan følge med i processen.


I trækasserne bliver der plantet krydderurter som de unge lærer at bruge i madlavningen.

Junior Rangers er et verdensomspændende program, hvor unge uddannes i at tage vare på nationalparkerne. I Brabrand er Junior Rangers-programmet et samarbejde imellem Verdens Skove og Nationalpark Mols Bjerge, og her er der fokus på, at de unge skal tage vare på naturen omkring dem og være gode forbilleder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.