Uzma er en ildsjæl, som til dagligt tænker på sine medmennesker. Hun har en stærk passion for frivilligt socialt arbejde og det at hjælpe de svageste i samfundet. Derfor startede hun kampagnen med at uddele Ramadanpakker til hjemløse.

Uzma Latif Sørensen er en kvinde med mange jern i ilden. Hun er oprindeligt barn af gæstearbejdere som kom til Danmark fra Pakistan i starten af 70’erne. Hun er født og opvokset på Sjælland, har boet i Århus i 20 år og er dansk gift. Hun har fire børn og er uddannet folkeskolelærer.

Man møder hende tit i Det boligsociale hus i Gellerup, hvor hun kommer til kvindecafeen om fredagen. Når man spørger hende om hvorfor hun kommer så tit til Gellerup, når hun nu bor i Viby, svarer hun: ”Jeg er uddannet bydelsmor i Gellerup. Jeg synes folk er virkelig søde her i huset og Bydelsmødrene i denne bydel har noget helt unikt. Der er så godt et sammenhold og gode initiativer i gruppen, at jeg kommer fra helt den anden ende af byen for at være en del af det.”

Ramadanpakker til hjemløse

Sidste år startede Uzma en kampagne, hvor hun indsamlede 10.000 kr. til sit velgørenhedsprojekt om at uddele velgørenhedspakker til hjemløse i Århus og København. I samråd med en tidligere hjemløs fandt hun ud af, hvad hjemløse har mest behov for i livet som beboer på gaden.

Herefter indkøbte og pakkede hun 100 poser med de mest nødvendige ting til dem. Udover fornødenheder som strømper, en tandbørste, tandpasta, vand, kiks, et tæppe, vådservietter mm., indeholdte pakken også et vigtigt citat: ”Medmenneskelighed handler ikke om at give og få igen; men om at kunne give og modtage uden forventning, med ønske om det fælles bedste.”

Da en hjemløs kvinde fik denne besked, var hun blevet så rørt, at hun efterfølgende til en koncert for hjemløse havde læst det vigtige budskab op for alle fremmødte. Da Uzma fik dette at vide, havde hun forstået, hvor vigtigt et stykke arbejde hun havde startet: ”Jeg har normalt ikke let til tårer, men da jeg hørte, hvor langt mit budskab var nået ud, ramte det mig dybt i hjertet,” udtrykker hun med et glimt af glæde i øjnene.


Sådan så indholdet ud i Ramadanpakken sidste år. Foto: Uzma Latif Sørensen

”Sammen kan vi løfte hele samfundet”
Uzma vil igen i år uddele velgørenhedspakker til hjemløse i Aarhus og København. Når man spørger hende om hvorfor det lige præcis er hjemløse hun vælger at støtte, svarer hun: ”Jeg er meget interesseret i mødet mellem mennesker. Og at man ser mennesket. Jeg tror måske hjemløse er vant til at folk slet ikke ser dem. Måske udover ham den ene som tit sælger ”Hus forbi” ved banegården. De bliver måske ofte ignoreret, ikke smilet til, og måske har man tendens til at gå en stor bue udenom dem. Det er som om at de slet ikke eksisterer.” Det var den oplevelse hun fik sidste år, da hun uddelte Ramadanpakker til hjemløse.

Hun mener desuden, at det er et fælles ansvar at hjælpe de svageste i samfundet. Hun understreger, at hvis alle hjalp med det de kunne, ville det brede sig som ringe i vandet, og man ville kunne løfte et helt samfund.

“Udover dette er jeg også blevet rimelig træt af den konstant negative hetz mod muslimer i Danmark. Jeg vil gerne være med til at vise, at vi også er en del af det danske samfund. Vi er kommet for at blive, og rigtig mange muslimer gør en stor indsats for at bidrage til samfundet på den ene eller anden måde,” siger hun. Hun tilføjer, at hun ikke kun ser det som muslimers opgave at hjælpe hinanden, men vores alles fælles ansvar.


Uzma Latif Sørensen ses på midten af billedet med det beige tørklæde. Foto: Lars Christensen

Ramadanpakkerne er ikke til muslimerne

Når man spørger Uzma om nogen kan have noget imod at pakkerne ikke bliver uddelt til dem som holder Ramadan og deler hendes religiøse overbevisning, svarer hun: ”Hvorfor skulle velgørenhed kun være for muslimer? Det er ikke sådan jeg forstår Islam, at det kun rækker til muslimerne. Den barmhjertighed og kærlighed man kan have til mennesket, den er sådan set ikke kun begrænset til en enkelt gruppe. Den gælder alle Guds skabninger og det rækker også i forhold til dyr, dyrevelfærd og miljøet. Man skal passe på jorden og alt det der lever på den,” forklarer Uzma.

Når man spørger hende, hvorfor hun så vælger at kalde pakkerne for Ramadanpakker, svarer hun: “Det hedder Ramadanpakker fordi de bliver uddelt i muslimernes hellige måned Ramadanen. Det var dér at projektet blev sat i gang, men også fordi velgørenhed er ekstra meget i fokus i Ramadanen. Udover spiritualitet, selvrefleksion, selvkontrol og afholdenhed er der virkelig fokus på gode gerninger, velgørenhed og sammenhold i denne måned. Man prøver at være den bedste udgave af sig selv.”

Vil du også gøre en god gerning for de hjemløse eller vil du bare vide mere? Så kan du støtte Uzmas projekt ved at blive medlem af facebookgruppen: ”Ramadanpakker til hjemløse i Danmark” eller ved at skrive en mail til ramadanpakker@gmail.com.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.