Aftale i byrådet betyder store forandringer for skolerne i Vestbyen.

I går blev der indgået en ny skoleaftale mellem samtlige partier i byrådet. Det betyder blandt andet, at der fra skoleåret 2025/2026 vil åbne en ny skole i Gellerup.

Rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF) er lykkelig over en ny aftale:
”Børnene i området fortjener en ny skole og kommende børnefamilier får en ny skole, som de kan sætte deres præg på. En ny skole er endnu et positivt skridt for den massive omdannelse af området, som er godt i gang,” skriver han på Facebook.

Hvor skolen helt konkret skal ligge er ikke fastsat endnu. Til skoleåret 2025/2026 vil en lang række boligblokke i Gellerupparken/Toveshøj og Bispehaven at være revet ned og opførelsen af nye private boliger være i gang. Derfor forventer forligsparterne, at beboersammensætning og sammensætningen af børn i de udsatte boligområder at være ændret markant.

Den nye skole i Gellerup til 339 mio. kr. vil blive bygget som to afdelinger på to matrikler. Den ene afdeling vil tage sig af 0.-3. klasse og SFO, mens den anden afdeling vil stå for mellemtrin, altså 10-18, og udskoling i 4.-9. klasse. Ifølge aftalen deles ind- og udskoling op fordi mindre afdelinger »giver en tryg start for de yngste i dagtilbud og skole og et udviklende lærings- og ungemiljø for de ældste børn.

Forbehold fra Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti
Venstre og Liberal Alliance kan ikke sige ja til en ny skole allerede i 2025, da de ikke er sikre på, at beboersammensætningen har ændret sig så markant, at der er behov for en skole. De ønsker, at:” beslutningen om en ny skole skal udløses på baggrund af målbare indikatorer. Nogle af kravene kunne være, at der maksimalt må være 20 procent af børnene med dansk som andetsprog i skoledistriktet, som har sprogstøttebehov. Selvforsørgelsesraten skal være den samme i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven som i resten af kommunen, og at der ikke må ske stigning i kriminaliteten fra indgåelse af aftalen til igangsættelse af byggeriet til en ny skole
Dansk Folkeparti går ind for de samme krav, men har kun forbehold over for en ny afdeling for de 10-18-årige.

Hvad så med Tovshøjskolen?

Tovshøj- og Ellekærskolen fusionerer på Ellekærskolens matrikel indtil den nye skole i Gellerup åbner. Elevantallet på Ellekær og Toveshøj forventes at falde frem til 2025 på grund af nedrivninger i Gellerup og Bispehaven og man forventer derfor, at der kun bliver små klasser.

Det giver plads til, at Stensagerskolen, som har elever med bl.a. udviklingsforstyrrelser, kan rykke ind i permanente lokaler på Tovshøjskolen.
Du kan læse hele aftalen her.
Venligst udlånt af Skræppebladet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.