Sharmarke Hujale blev uddannet som multimediedesigner den 12. juni denne sommer. Vejen til uddannelsen har ikke været nem, og der er opstået mange forventninger til ham i forløbet. I dag driver han et grafisk firma ved navn “clein studio” og drømmer om at blive en af de bedste i branchen.

Solen skinnede smukt over det store grønne areal mellem blokkene i Toveshøj. Her lå børnenes yndlingslegeplads, ”Den store legeplads.” Fra det lille torv, hvor de to stier krydsede ved Lenesvej, løb der en smuk bæk forbi legepladsen. Den strømmede ubesværet forbi blokkene og ned i en lille sø.
Sharmarke mindes sin barndomstid i Toveshøj med glæde og nostalgi. Alt gled nemlig ikke så let som bækken i hans barndomskvarter, da han startede i skole.

Mange bump på vejen

Sharmarke er en ud af en søskendeflok på fem. Han er født og opvokset i Danmark og har altid boet i Toveshøj. Hans far er uddannet elektroingeniør, og hans mor har læst til social- og sundhedshjælper efter de kom som flygtninge til Danmark.

Sharmarke gik på Tovshøjskolen fra 0. til 5. klasse. Herefter skiftede han over til privatskolen Kildeskolen i Åbyhøj. Den endte med at lukke, da Sharmarke gik i 7. klasse. De to år, hvor han gik på Kildeskolen, ser han tilbage på som spildte år. Her kom han fagligt bagud i mange fag. Dernæst blev det til Mårslet skole, hvor han gik i 8. og 9. Klasse. Det var hans mors ønske, at han blandede sig med flere etnisk danske børn.

”I folkeskolen havde jeg ikke motivationen. Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle hen med mit liv,” fortæller Sharmarke. Derfor følte han sig nødsaget til at gå i 10. klasse. Mens han gik i tiende, havde han en idé om, at han måske godt kunne blive softwareingeniør. Men han var langt fra sikker.

Sharmarkes far er højtuddannet og havde en vis forventning til sine børns karriere. Han ønskede for sine børn, at de skulle benytte sig af de rige muligheder i uddannelsessystemet, som han ikke selv havde haft. Sharmarke kunne forstå dette, men følte alligevel et forventningspres.
”Min ubeslutsomhed gjorde, at jeg var ret doven i skolen og fik dårlige karakterer. Jeg kunne ikke finde ud af, hvad jeg var god til, og selvtilliden var heller ikke i top,” fortæller han.

Der gik flere år før Sharmarke fandt sin passion. Forældrene og hele hans familie forventede, at han skulle skynde sig at læse videre og helst vælge den gymnasiale retning. Det lagde et ekstra pres på hans skuldre.

Trods alle forventningerne startede han i HG, hvor han ville give det et sidste forsøg. Han ville prøve at forbedre sine karakterer. Men det lykkedes ham ikke at finde hverken motivationen eller passionen for, hvad han ville. Vejlederne på skolen var heller ikke til meget hjælp.

”Jeg havde tre forsøg. Jeg brændte dem alle af,” siger Sharmarke. Endnu engang havde han svigtet forældrene og familien. Skuffelsen var stor.

Passionen kom snigende
Det var først da han startede på webudvikler-uddannelsen på Aarhus Tech, at Sharmarke fandt ud af, hvad han ville. Han ville sidde og programmere hjemmesider. Og her havde han mødt nogle lærere, som var utroligt passionerede. De afsatte den tid til ham, som han havde brug for. Det gjorde ham sikker i sit uddannelsesvalg og han blev mere og mere passioneret omkring det han lavede.

”Det gik op for mig, at jeg under erhvervsuddannelsen fik nogle rigtig gode redskaber, som jeg ikke ville have fået på en gymnasial uddannelse,” fortæller Sharmarke. Han mener, at man på en erhvervsuddannelse lærer noget teori, og med det samme får mulighed for at afprøve det i praksis. ”Man laver sin egen portefølje og arbejder på flere forskellige projekter. Det er rigtig fedt,” fortæller Sharmarke.

Drømmen blev til virkelighed
Selvom Sharmarke endelig havde fundet sin passion, var der stadig nogle udfordringer. Han manglede nogle fag for at kunne komme ind på drømmestudiet – multimediedesigneruddannelsen.

Derfor startede han på VUC, hvor han pludselig begyndte at få rigtig gode karakterer. For nu vidste han lige præcis, hvad han ville med sit liv. ”Endelig lykkedes det mig at komme ind på multimediedesigneruddannelsen. Efter en motivationssamtale, hvor jeg skulle overbevise skolen om at jeg kunne det her,” fortæller han. Skolen havde været i tvivl om Sharmarke havde niveauet, men blev overbevist efter samtalen.

”Jeg skulle arbejde dobbelt så hårdt”

Sharmarke havde forsøgt at finde en praktikplads af flere omgange. Han følte, at han var nødt til at sende dobbelt så mange ansøgninger som hans etnisk danske kammerater. Han skulle have en endnu bedre portefølje og et skarpere CV for overhovedet at komme i betragtning: ”Min kammerat havde hverken sit CV eller sin portefølje klar. Men han havde et netværk. Så da han kontaktede en bekendt i et stort firma, blev han indkaldt til en samtale og fik en plads.”

Denne oplevelse fik Sharmarke til at indse, hvor vigtigt netværket var. Så han besluttede sig for at gå andre veje og trak i arbejdstøjet. Han oprettede sin egen virksomhed for at få noget erfaring på CV’et. Desuden arbejdede han også frivilligt, og samtidig knoklede han for at udvide sit netværk.

Selvstændig med et stort S

”Jeg gik fra at bede andre om et job til selv at skabe det og vælge mine egne kunder til. Det var en fed form for personlig udvikling,” fortæller Sharmarke. Da han startede på multimediedesigneruddannelsen med erfaringen fra sit eget firma, stod han meget stærkere på benene. Nu var det ham som hjalp de andre elever.

Den 12. juni blev Sharmarke færdiguddannet. Han havde brugt hele 225 timer på sit afsluttende projekt og fik et flot 12-tal. ”Det var en enorm stor lettelse endelig at blive færdig,” fortæller Sharmarke glad. Han blev fejret på bedste vis med familien og i Blixens i Gellerup, hvor der er tradition for at fejre områdets studenter og færdiguddannede.


Sharmarke ses i højre side af billedet, som den eneste uden hue. Ham og hans lillebror blev begge
fejret i Blixens, da lillebroren er blevet færdig med 3.g.

“clein studio” men store ambitioner

Lige nu nyder Sharmarke følelsen af at være færdiguddannet. Han udtrykker en stor glæde over at have valgt erhvervsvejen. For her fik han skaffet sig en indgang til erhvervslivet på sin helt egen måde.

I mellemtiden har han fundet sig en engageret partner, Abdinasir Jama, som han driver virksomheden clein studio med. Sammen drager de fra workshop til workshop for at være på forkant med den nyeste udvikling inden for branchen. De hjælper startup-virkshomheder og iværksættere med at udvikle deres koncept. Både at definere dem selv, deres branding strategi og deres målgrupper.

Hvis du står og mangler et par gode råd til at skabe den bedste identitet til din virksomhed, kan du kontakte Sharmarke på tlf.: 42326953 eller finde ham på Facebooksiden eller på  hjemmesiden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.