Fællesbøn, fællesspisning og fællesskabet i det hele taget er sat på stand-by i Fredens Moské. Corona har denne gang kastet sin skygge over Ramadanen og ført til utallige aflysninger i den lokale moske i Gellerup. I stedet forsøger imamen at holde kontakten gennem de sociale medier.

For enden af Bazar Vests parkeringsplads, lige ved siden af genbrugsbutikken ligger Fredens Moské. Den er drevet af frivillige kræfter og er tilknyttet den Arabiske Kulturforening i Gellerup.

Allerede inden Ramadanens start, besluttede moskeens bestyrelse at følge myndighedernes anbefalinger. De lukkede alt ned. De fem daglige fællesbønner, møder, fredagsbøn og alle andre aktiviteter blev aflyst en efter en. “Vi forsøger at holde kontakten med vores netværk og menighed over Facebook i stedet,” fortæller Ahmad Halima, som er frivillig i moskeens medieudvalg.

Han siger, at man går Ramadanen i møde med en trist mine i år, da det sociale aspekt og fællesskabsfølelsen bliver hårdt ramt af corona-krisen. “Moskeen er lukket, så man kommer ikke til at kunne mødes med dem man plejer. Folk kommer uden tvivl til at savne fællesskabet,” forklarer Ahmad Halimah og tilføjer, at alle Eid-aktiviteterne også er blevet aflyst.

Ingen Eid-bøn i år
Ifølge Ahmad Halimah plejer der at være ca. 4000-5000 deltagere til Eid-bønnen. Den markerer afslutningen på Ramadanen og indleder en tre dages stor fest for muslimerne i hele verden. Selve Eid-bønnen plejer at foregå på kunstgræsbanen i Gellerup, hvor kvinder, mænd og børn fra hele Aarhus mødes, ønsker hinanden en god Eid-fest og beder sammen. “Den har vi også været nødt til at aflyse,” fortæller Ahmad.

Imamen hos Fredens Moské, Khaled Edwan, har i forbindelse med corona-smitten haft flere livestreaminger på Facebook, hvor han har fortalt om hvordan man skal begå sig i en tid med epidemi fra et islamisk perspektiv. Han har opfordret alle til at følge myndighedernes anbefalinger.

Vær kreativ og fokuser på kernefamilien
Ahmad Halimah udtrykker, at intet er skidt uden at det er godt for noget andet. “Selvom denne Ramadan kommer til at blive markant anderledes, kan det være, at man kan finde på nye og alternative måder at fejre det på. Måske ved at gå mere op i den personlige og spirituelle udvikling eller ved at styrke båndene og traditionerne i nærmeste familie,” siger han.

“Vi ønsker alle en glædelig Ramadan og opfordrer folk til at bruge deres sunde fornuft uanset hvad,” slutter Ahmad af med at sige.

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.