Solen skinner, og her dufter dejligt af kaffe. Omkranset af stribet afspærringsbånd er en lille café sat op foran Yggdrasil – Det boligsociale hus. Det er Livsværkstederne, som i denne periode hver mandag til torsdag uddeler gratis kaffe, kage og måltider til de beboere, der kigger forbi. De tager også gerne en snak om alt og intet.

Verden er vendt på hovedet
Corona-virusset har forandret alles rutiner. Vi kan ikke mødes på samme måde, som vi har været vandt til. Det oplever de også i Livsværkstederne: ”Lige som for så mange andre er vores hverdag blevet vendt på hovedet. Derfor forsøger vi nu at rykke noget af det, vi plejer at gøre indenfor, ud på gaden. Vi har lavet en pop up-cafe, som vi stiller op forskellige steder i lokalområdet,” forklarer Gritt Rhinstrøm, leder i Livsværkstederne i Gellerup.

Det er blevet taget rigtig godt imod, mener Gritt, som peger på at det er vigtigt for mange at have et sted, hvor de kan møde andre. Det er beboer Anette Mansfeldt enig i: ”Jeg synes det er alletiders, det de laver. Det er rart at møde nogle andre mennesker, for man har jo bare gået i sin egen verden derhjemme og holdt afstand. Så det er dejligt at komme her. Jeg tror jeg kommer hver dag!”

At snakke sammen er menneskeligt nærvær
Med caféen giver Livsværkstederne beboerne mulighed for at få sig en kop kaffe og lidt kage og endda et gratis måltid, som man kan tage med hjem til familien. Men faktisk er det mere samtalen som folk savner: ”Når vi snakker sammen, oplever vi et menneskeligt nærvær, som har været sat lidt ud af spil, fordi vi ikke kan have den samme fysiske kontakt som før. Tit snakker vi bare om løst og fast, men vi ser, at øjenkontakt for eksempel betyder meget for de mennesker, vi møder,” udtaler Gritt og tilføjer: “Det er et helt grundlæggende afsavn, som jeg tror folk er blevet bevidst om, hvor meget egentlig betyder. Sundhed er mere end at undgå at blive smittet, det handler også om det mentale og sociale helbred.”

Stort behov for social indsats
Livsværkstederne har allerede mødt mange nye mennesker ved at rykke ud på gaden: ”På de to uger, vi har været i gang, har vi været i kontakt med 130 personer og uddelt 130 måltider. Jeg tror at 15-20 er nogen vi kender i forvejen, så det peger jo på at der er er et større behov, end det vi møder i vores lokaler,” udtaler Gritt Rhinstrøm.

Parisa Mousavi, der er frivillig i caféen, kan godt nikke genkendende til det billede: ”Jeg bor alene, så det er rart at komme i kontakt med andre mennesker på den her måde. Jeg kan godt lide idéen om en pop up-café på gaden. Jeg har for eksempel været alene i Danmark, lige som mange andre, og caféen giver mulighed for at kunne snakke lidt og sige hej til hinanden over en kop kaffe.” For andre er det også en tiltrængt pause fra corona-krisen: ”Vi snakker om alt mellem himmel og jord, og det er rart ikke at tænke på corona, vi har fået nok af det der. Det fylder alt for meget i hverdagen. Så det er lille frikvarter at komme her,” siger Anette Mansfeldt.

Rådgivningen tager med ud
Udover at uddele mad, kaffe og kage har Livsværkstederne også taget rådgivningen med ud på gaden: ”Alle eftermiddage har vi vores udlændingerådgivning med, som blandt andet hjælper med opholdstilladelser og familiesammenføring. Vi har også foldere med andre typer rådgivning, som vi kan henvise til, fx økonomisk og juridisk hjælp. Behovet for støtte stopper jo ikke, fordi vi ikke kan mødes indenfor,” siger Gritt Rhinstrøm.

Her kan du møde Livsværkstederne:

Mandag: kl. 12-13.30: Gellerup Bibliotek, kl. 14-15.30: Toveshøj ved bålhytten

Tirsdag: kl.12-13.30: Yggdrasil – Det boligsociale hus (Dortesvej 35A), kl. 14-15.30: Skovgårdsparken ved legepladsen på Karensvej

Onsdag: kl. 14-15.30: Gellerup Bibliotek

Torsdag: kl. 12-14: Skovgårdsparken ved legepladsen på Karensvej, kl. 14-15.30: Yggdrasil – Det boligsociale hus (Dortesvej 35A)

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.