Flere hundrede kvinder i Gellerup og Toveshøj har fundet sammen i et nyt socialt netværk på WhatsApp. Mona Fahd har sammen med en kvinde fra foreningen Den glade Familie taget initiativ til gruppen. Den giver mulighed for at følge med og engagere sig i arbejdet med at skabe ro og tryghed i lokalområdet.

Mange samtaler på kryds og tværs i Gellerupparken fungerer via grupper i WhatsApp. Som regel er det hyggelige samtaler om hverdagslivet, men Mona Fahd har nu oprettet en ny gruppe, hvor kvinder og mødre kan dele deres frustrationer og bekymringer – men også udvikle ideer og nye initiativer.

”Nyheder fra Gellerup og omegn” hedder gruppen, der ud over Mona Fahd har flere andre kvindelige administratorer, som kan moderere online-samtalerne. I løbet af kun to dage i begyndelsen af juni fik gruppen over 200 medlemmer.

”Det har virkelig overrasket mig, at så mange kvinder har engageret sig i samtalerne i gruppen. Mange af kvinderne føler sig ikke repræsenteret i de eksisterende netværk, men de ønsker at deltage i samfundslivet, og jeg kan se, at mange har kompetencer og ressourcer at bidrage med,” siger Mona Fahd.

Rolle som brobygger
Da urolighederne i Gellerup i starten af juni var på sit højeste, kunne Mona Fahd mærke mange mødres usikkerhed og frustrationer i stribevis af telefonopkald og opslag på sociale medier: Hvad sker der? Hvad kan vi gøre?

Hun har kun boet to år i Gellerupparken, men spiller allerede nu en vigtig rolle som brobygger mellem forskellige aktører og beboere i Gellerup. Sammen med en kvinde fra Den glade Familie besluttede hun at etablere den nye gruppe på WhatsApp og er i fra starten blevet en central person i det nye netværk.

Gellerupparken har i forvejen en etableret gruppe, Beredskabet, der mødes jævnligt for at koordinere den tryghedsskabende indsats mellem de over 20 foreninger, der er med.

Mona Fahd er selv en del af denne gruppe og anerkender den store indsats, der gøres her. Men hun ser en markant forskel i de to netværk.

”I Beredskabet er er de fleste af medlemmerne mænd, som kender til de formelle rammer og måder at arbejde på. Men kvinderne i det nye netværk på WhatsApp ønsker også at bidrage med deres holdninger og meninger,” siger hun.

Demonstration synliggjorde frustrationer
Blandt andet var den nye WhatsApp-gruppe med til at mobilisere flere hundrede beboere til at deltage i en nylig demonstration i Aarhus midtby .

Demonstrationen skulle synliggøre den frustration, mange muslimske beboere i Gellerup føler over, at de og deres børn igen og igen skal acceptere provokationer fra især Stram Kurs-politikeren Rasmus Paludan.

”Han rammer mange rigtig hårdt, når han kommer her og for eksempel truer med, at han vil brænde koranen af. Både helt unge og ældre muslimer føler sig stærkt provokeret af ham. Men det er vigtigt, at alle udtrykker sig på en demokratisk måde,” forklarer Mona Fahd.

Som en af administratorerne lytter hun til kvindernes tanker og bekymringer. I perioder med uro i lokalområdet opstår der let rygter og misforståelser, som hun med sine input kan være med til at rydde af vejen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.