22-årige Mohamed Khaled Ali fra Gellerupparken har fået en frisk start på tilværelsen. Han var ellers en af de unge, der tæller negativt i statistikkerne: I fire år gik han uden lyst til at gå i gang med en uddannelse. Men så fik han chancen hos JCN-Bolig.

Mohamed Khaled Ali kan noget med sine hænder. Det opdagede entreprenørvirksomheden JCN Bolig, der har stået for renoveringen af de første boligblokke i Gellerupparken. Her blev han for to år siden ansat som arbejdsmand. Og han har gjort det så godt, at virksomheden nu har givet ham en lærlinge-kontrakt.

Han var mere end almindeligt skoletræt, da han sluttede i folkeskolen. Og det blev ikke bedre af, at den produktionsskole, han blev henvist til, heller ikke ønskede at have ham – ”på grund af min attitude”, fortæller han ærligt i dag.

Fremtiden så ikke lys ud for Mohamed. De næste fire år foretog han sig ikke andet, end hvad han lige kunne finde på sammen med sine kammerater. Og det var ikke særlig konstruktivt – faktisk var en del på kanten af loven, indrømmer han i dag.

Stolthed og en god timeløn
Vendepunktet kom, da han kom i kontakt med Det boligsociale hus Yggdrasil og kom med i et sjak af unge, som løste praktiske opgaver forskellige steder i Gellerupparken. Det klarede han så godt, at han blev anbefalet til JCN Bolig. Virksomheden ansatte ham som arbejdsmand – først på prøve og siden som fast mand i et tømrersjak.

I dag kan han stolt kigge ned mod boligblokken B7, hvor han blandt andet har været med til at lave de markante vinduespartier i gavlene.

Oveni tjente han rigtig gode penge i hele 2019, hvor han arbejdede som arbejdsmand. En ihærdig indsats, en god akkord og et velfungerende sjak resulterede samlet set i en fin timeløn, de færreste ellers kan opnå som ufaglært.

Ved årsskiftede røg han ned på lærlingelønnen på 67,- i timen før skat. Den løn får han til gengæld også, mens han sidder på skolebænken.

 Mohamed er bevidst om, at han ikke kun er i gang med at skabe sin egen fremtid, men at han også viser vejen for andre lokale unge, som ellers ikke ser en ungdomsuddannelse som den mest oplagte vej at gå.

Brugte fritiden på at få styr på matematikken
Han startede sin lærlingetid med hele foråret at sidde på skolebænken på Aarhus Tech, og han lægger ikke skjul på, at det har været hårde måneder.

”Det er virkelig svært for mig, og inderst inde havde jeg det i starten sådan, at det bare var noget, der skal overstås. Men jeg har da fundet ud af, at det ikke er nok at kunne noget med skruemaskine og hammer. ”

Han fik ikke meget ud af de sidste år i folkeskolen og var meget bagefter med det boglige. Derfor har han valgt at bruge en del af fritiden på at få hjælp til at få lært matematikken. Blandt andet har han undervejs fået enetimer af medarbejdere i Det boligsociale hus Yggdrasil.

Han havde aldrig før prøvet at gå til eksamen og lægger ikke skjul på, at han hader at blive sat under pres. Men han fortæller stolt om det 7-tal, han fik til sin matematik-eksamen.

”Jeg vidste godt selv, at jeg havde brug for hjælp for at klare det. Alt det med bøger og computer er jeg ikke så god til, og jeg er virkelig glad for den hjælp, jeg har fået.”

Nu er Mohamed tilbage, hvor han allerhelst vil være – på en byggeplads i fuld gang med tømrerarbejdet. Mens mange andre stadig leder efter en praktikplads, havde han som nævnt allerede sin aftale med JCN Bolig på plads.

Der venter stadig over to år som lærling – og yderligere to perioder på skolebænken – og derefter håber han, at der fortsat vil være arbejde til ham hos JCN Bolig.

Vigtigt at vise social ansvarlighed
Direktør i JCN-Bolig, Klaus Klok Kallesøe, glæder sig over, at Mohamed er kommet så godt i gang med sin tid som lærling:

”Vi kunne se, at Mohamed kan blive en rigtig dygtig tømrer, og derfor satser vi på ham. Vi har aldrig haft de store tanker om forskelle i kultur og religion. Det afgørende er, at han passer sine ting, og vi er meget tilfredse med hans indsats. Han knokler virkelig på.”

Direktøren i JCN-Bolig glæder sig samtidig over, at Mohamed Khaled Ali fungerer som et forbillede for andre unge i lokalområdet.

”Jeg synes overordnet set, at vi som virksomhed gør en del i forhold til at vise social ansvarlighed. Vi tager ikke kun helt unge ind men har også flere voksenlærlinge. Vi sætter en ære i at være med til at hjælpe mennesker fra alle samfundslag videre med uddannelse og job”, siger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.