Der flytter ikke ret mange nye beboere ind i de nedrivningstruede blokke på Dortesvej i Gellerup. Men det gjorde journalist Inaam Nabil midt i september.

I det næste års tid vil hun være en central del af et nyskabende journalistisk projekt, TV2 Østjylland gennemfører for at give de unge i Gellerup og omegn et  relevant, nærværende og kritisk medie.

”De fleste unge benytter sig stort set ikke længere af public service-medier. Og når vi ikke kan nå dem på den traditionelle måde, må vi sætte ind og gøre noget  anderledes. Det er derfor, vi er her,” siger hun.

I øjeblikket er hun sammen med journalist Viktor Feddersen og journalistpraktikant Sille Klinkby i gang med at indrette studie og redaktionslokaler som en del af iværksætter-fællesskabet Den Gode By i stueetagen af kontorhuset Blixens på Karen Blixens Boulevard.

Gellerup Live er allerede så småt i gang og vil de næste par måneder eksperimentere med indhold og hvordan og hvor tit mediet udkommer.

Redaktionsmøder sendes live
Og hvad kan man så forvente af Gellerup Live? Det mest iøjnefaldende bliver nok, at journalistikken i første række vil være at finde på sociale kanaler som Facebook og Instagram.

Dertil kommer, at en betydelig del af indholdet vil blive udgivet live, mens det sker – og først dernæst eventuelt i form af redigerede tv-indslag på TV2 Østjyllands flow-kanal.

Blandt andet vil man kunne følge med digitalt, når Gellerup Live holder redaktionsmøde. Via skærmen kan man høre om de kommende journalistiske planer og for eksempel være med til at foreslå relevante kilder, journalisterne bør tale med.

Unges liv og hverdag
Helt centralt i projektet er som nævnt et ønske om at lave journalistik, der engagerer unge op til 30 år, som ellers i stigende grad bruger tiden på andre ting end klassisk journalistik.

Det kan de mærke i de fleste mediehuse, hvor rådvildheden breder sig: Det er åbenlyst, at mange unge ikke føler sig hørt eller udfordret tilstrækkeligt af journalistikken. Men hvad gør man så? Det skal Gellerup Live være med til at finde nogle svar på.

”Vi vil tage de unge herude seriøst. Det er deres liv, tanker og ideer, der er vigtigt. Vi vil være opsøgende i forhold til de unges liv og hverdag, og omvendt kan de altid komme ind ad døren og fortælle, hvad der gør ondt og godt i deres hverdag”.

Hun er selv 30, Viktor Reddersen er 32, og Sille Klinkby er 24 år. De er altså alle tre ret tæt på målgruppen rent aldersmæssigt. Nu handler det om at møde de unge i deres hverdag og invitere dem inden for som medskabere af journalistikken på Gellerup Live.

”Jeg håber inderligt, at det her kan blive et sted for kvalitetssamtaler, hvor man trygt kan dele både svære og positive emner, der betyder noget for andre end én selv.”

Med Gellerup Live ønsker de at skabe en ny form for offentlighed i Aarhus Vest, hvor journalisterne blandt andet kan være med til at aflive myter hos både beboerne i området og folk uden for de udsatte boligområder.

Journalistik frem mod Kommunalvalget
Den 16. november 2021 venter Kommunalvalget. Det er en begivenhed, mange, især unge, normalt ikke bruger ret mange kræfter på. Det håber de tre journalister på Gellerup Live at rokke ved med en journalistik, der helst skulle opleves som nærværende og relevant for mange af dem, der ellers godt kunne finde på at lave noget andet end at gå ned og stemme den dag.

Planerne for Gellerup Live rækker til og med Kommunalvalget – men ret meget længere tør Inaam Nabil ikke love, at man vil være til stede i Gellerup. Det må tiden vise.

Det er dog ikke et direkte mål at få flere unge til at stemme om et år, understreger hun:

”Vi er ikke et aktivistisk medie, og vi skal ikke forsøge at præge nogen i en bestemt retning. Siden ruder konge var knægt har journalister forgæves forsøgt at gøre kommunalpolitik og valg sexet for unge. Det vil vi lave om på, fordi kommunalpolitik jo faktisk har en større betydning for netop unge fra områder som Gellerup end nogen andre steder i landet”.

 Mange føler sig oversete
Samtidig med det store fokus på de unge i alderen 16-30 bliver Gellerup Live også et nyt medie i den bydel, de fleste journalister ellers kun besøger sjældent og kortvarigt og aldrig rigtig lærer at kende.

Det vil Inaam Nabil og hendes kolleger ændre på. Med sin bolig på Dortesvej har hun gode forudsætninger for at forstå, hvad der rører sig i lokalområdet, og hun regner med, at Gellerup Live vil komme et spadestik dybere end de fleste andre medier i forhold til at skildre hverdagslivet i området.

Hun understreger dog, at man ikke skal regne med, at Gellerup Live nu dækker alle små og store begivenheder i Gellerup. Den nye redaktion vil udvælge færre emner, den til gengæld vil dække grundigt og vedholdende.

Inaam Nabil tilføjer i øvrigt, at hun og kollegerne ikke kun vil fokusere på Gellerup men også de øvrige udsatte boligområder i Aarhus Vest.

”Jeg tror, at mange i de områder føler sig oversete af medierne, og det vil vi gerne ændre på. Vi er til for beboerne, samtidig med at vi ønsker at holde fast i den kritiske journalistik”.

“Meget gennemgribende”
Med sin private base på Dortesvej håber hun at lære en masse mennesker i Gellerup at kende og er selv klar til at deltage i det lokale liv lige fra fitness og kvindeboksning til en god café latte hos Café Europa.

Hun har boet de første 25 år af sit liv i Vollsmose og kunne derfor godt genkende de grå betonblokke, da hun rullede ind i Gellerup med sit flyttelæs. Og så alligevel var der noget helt anderledes over Gellerup, fortæller hun.

”Jeg kan mærke en modsætning her, der er meget interessant. Jeg føler mig hjemme her, fordi jeg genkender miljøet fra Vollsmose. Og samtidig er der noget helt nyt i gang. Der sker noget med infrastrukturen og hele udtrykket her i Gellerup, som er moderne og taler til de unge. Det er meget gennemgribende, det der foregår.”

Her finder du Gellerup live:

På Facebook

 På Instagram

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.