Siden 1980 har han i Gellerup været igennem mange forandringer og op- og nedture. Nu venter nye store omvæltninger med nedrivninger af boliger, ny skole og nye rammer for børn og unges fritidsliv. Det er et godt tidspunkt at stoppe for fritids- og ungdomsskoleleder Anders Glahn.

 På Karen Blixens Boulevard hamrer og banker håndværkerne på livet løs, og det kommende Sports- og Kulturcampus er langsomt ved at tage form.

På den anden side af boulevarden, på Dortesvej står flere og flere lejligheder tomme, mens de resterende beboere venter på, at deres boliger skal rives ned, og de skal flyttes til andre dele af Aarhus.

I næsten 10 år har forandringerne af Gellerup været i gang – og de kommende fire-fem år vil byde på yderligere masser af udfordringer. Ikke kun for beboerne men også for de professionelle fagfolk, som arbejder i området.

En af dem er Anders Glahn, som gennem 40 år har arbejdet i og for Gellerup. Med enkelte afbræk har han siden 1980 været en del af Gellerups mange op- og nedtur. Altid med en kontant og praktisk tilgang til løsning af problemerne. Og altid med en grundlæggende optimisme i behold.

”Vores adelsmærke her i Gellerup er fællesskabet og sammenholdet. Vi har den robusthed, det kræver at få et evigt foranderligt lokalsamfund til at fungere,” siger han.

Første november takker 66-årige Anders Glahn af som leder af som fritids- og ungdomsskoleleder i Gellerup og Toveshøj og chef for UngiAarhus Vest. Han går på pension, og han gør det med glæde:

”Jeg vil gå som en glad mand. Jeg er 66, så det matcher helt. Det er altid dejligt selv at kunne sætte datoen, og jeg har leveret, hvad jeg kunne, og mine kræfter vil ikke blive flere.”

”Vi kommer ud på den anden side”
De næste fire-fem år vil lokalområdet være under massiv ombygning. Ikke alene skal der flyttes rundt på masser af jord. Også socialt vil den kommende tid blive en stor udfordring for mange mennesker.

”Det er en svær periode der venter, men jeg kan også godt se mange gode ting i planerne, og jeg er sikker på, at vi kommer ud på den anden side.”

Gennem årene har Anders Glahn altid understreget, hvor vigtigt et velfungerende fritidsliv er for et lokalområde. Og netop i de kommende år bliver der nok at gøre med at få vestbyen til at hænge sammen, indtil en ny skole og fritidscenter i 2025 vil skabe helt nye muligheder.

”Vi står ved et turning point, i hvert fald for os i fritidssektoren. Det bliver fantastisk spændende, at vi for første gang får skole og fritidscenter til at bo i det samme hus og løse de samme opgaver med de samme børn. Med vores forskellige fagligheder skal vi løse den samme opgave. Det er ikke set før i Danmark.”

Går som en glad mand
Anders Glahn har også været en central person i formuleringen af den nye skoles profil, og han glæder sig over placeringen som en integreret del af den nye bypark. Men også her venter utallige møder og diskussioner, som han nu ikke behøver at deltage i.

Allerede nu er mange forandringer i gang. Indtil hele fritidsområdet samles på den nye skole, får Ungdomsskolen nu midlertidigt til huse i ejendommen Gudrunsvej 82. Det var her, Anders Glahn i sin tid startede i Gellerup, og hvor Gellerup Højskole nu også har hjemme.

Det betyder blandt andet, at Rap-akademiet og de øvrige unge kulturaktører kommer tættere på miljøet omkring Gellerupscenen og Gellerup Art Factory. Det kan både give et bedre rap- og musikmiljø og en styrkelse af det lokale teatermiljø.

Professionelle og frivillige i tæt samspil
Når nye udfordringer rammer Gellerup, så samles professionelle og frivillige i de mange foreninger og aftaler en arbejdsdeling – og så smøger man ærmerne op og går i gang.

Sådan har det været, da bandekonflikten toppede i Aarhus Vest, og i mange andre krisesituationer gennem årene. Og sådan har det også været de seneste måneder, hvor coronaen for alvor kom til Gellerup, og man pludselig blev værter for corona-testcentret og de tusindvis af mennesker, som kom til bydelen for at blive testet.

Anders Glahn ser det lange forløb med testcentret i Gellerup som endnu et eksempel på, at frivillige og professionelle formår at skabe et unikt samspil og få opgaverne løst. Selvom køerne var alenlange, foregik alt i fred og ro, blandt andet takket være hjælpen fra de mange lokale frivillige.

”Det er et samspil og et fællesskab, vi skal passe på. Ingen af os kan løse det alene, og derfor hjælper man hinanden. Vi gør hver især det, vi er gode til, og gør samtidig nogle andre gode.”

Gellerup er et hospital og et plejehjem
I visse dele af samfundet og hos nogle politikere er tålmodigheden med et område som Gellerup ved at slippe op. Hvorfor opfører de sig ikke bare ordentligt og får sig et arbejde? Anders Glahn har en helt anden opfattelse:

”Gellerup er på mange måder en kombination af et plejehjem og et hospital. Man skal huske på, at folk kom hertil fra det meste af verden uden nogensinde at have haft en barndom eller en ungdom. Det eneste de havde lært var at skille og samle en Kalashnikov og har aldrig kunnet stole på autoriteter.”

Han forklarer, at Gellerup siden 1980´erne har fungeret som et sygehus på den måde, at masser af familier her har fået samling på deres liv og er flyttet ud og blevet en del af det øvrige samfund. Og der er så blevet plads til andre, som havde brug for den ro og pleje, ”supersygehuset” Gellerup kunne tilbyde.

Det er det, forskerne kalder elevator-effekten: At de mennesker, som flytter ud, er i stand til at klare sig langt bedre, end dem, der flytter ind. Det betyder, at de overordnede tal for beskæftigelsen, kriminaliteten og de sociale forhold, som politikerne ser, kun gradvist bliver bedre.

”Jeg har oplevet, hvordan masser af mennesker her i Gellerup har taget syvmileskridt. Under radaren bliver der her lavet klassisk dansk kultur- og socialarbejde. Det er så stærkt, at det ikke gør noget, at nogen taler det ned.”

Han understreger, at han stort set altid har oplevet at have fuld opbakning fra baglandet i Aarhus Kommune – og har høstet stor anerkendelse for det arbejde, der blev gjort i Gellerup.

Get2Sport som model
Som et strålende eksempel på samspillet mellem professionelle aktører og frivillige foreninger peger Anders Glahn på samarbejdet mellem Klubberne i Gellerup og fodboldklubben ACFC.

Det førte i 2004 til etableringen af Get2Sport, der nu opererer i flere udsatte boligområder og blandt andet afholder de meget populære fodboldskoler.

”Fodbold er et globalt sprog, og det er samtidig en civiliserende og dannende faktor, der også samler mange voksne. Det var Klubberne i Gellerup og ACFC tilsammen, der har skabt små sikre og synlige succes´er. Ingen af os kunne have lykkedes alene.”

ACFC har nu fået uddannet masser af trænere og over 130 fodbolddommere, som nu er aktive rundt omkring på de østjyske fodboldbaner.

”Det er den slags aktiviteter, der får de unge til at ranke ryggen. De får respekt og læring, og dermed følger stolthed og mod. Man starter, hvor man føler sig tryg. Typisk inden for din egen kultur. Det gør dig stærk. Og når du føler dig mere sikker, har du også kræfter til at møde de andre.”

Han glæder sig over, at den udviklingsmodel nu bruges rundt omkring i Aarhus og kan eksporteres til andre dele af landet.

Afskedsfest til maj
Når Anders Glahn nu takker af, afløses han af Rasmus Brandt Lauridsen, som han gennem en årrække har arbejdet sammen i med på fritids- og ungdomsområdet i Gellerup.

Og Anders Glahn selv lover at vende tilbage til Gellerup – men så formentlig med en fuglekikkert om halsen.

”Jeg skal ikke blande mig i nogets om helst, men vil bare komme forbi og se efter isfuglen og tælle antallet af guldsmede i byparken.”

Man skal ikke lige nu forvente en afskedsreception eller anden markering af Anders Glahns sidste arbejdsdage i Gellerup. Men til maj, når foråret er på sit højeste, lover han, at der bliver fest.

”Vi er jo i coronaens vold lige nu, så Rasmus og jeg venter og holder en ordentlig afskeds- og velkomstfest i maj. Den finale kunne jeg godt tænke mig. Der er mange, jeg skal sige tak til”.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.