Føtex i City Vest har i løbet af 2020 ansat tre unge fra Gellerup på basis af ultra-korte samtaler – såkaldt jobdating. Og i næste uge møder varehuschef Niels Gårde igen op med et job på hånden for at møde en række kandidater i Det boligsociale hus på Karen Blixens Boulevard.

 ”Det har virkelig været en succes. De er alle tre stadig ansat, og vi er virkelig glade for dem,” siger varehuschef Niels Gårde. Han forklarer, at der er tale om tre meget forskellige ansættelser, der kun har det til fælles, at de er sket på basis af korte samtaler med en række kandidater fra lokalområdet.

”Det er enormt vigtigt og helt naturligt, at vi kan deltage i sådan noget som jobdating. Det er vigtigt, at vi afspejler nærmiljøet i vores butik. Og når vi nu har gode, dygtige ledige borgere gående – og vi har et ledigt job – så er jobdating en fin måde at møde kandidater på.”

Jobdating er 15-minutters samtaler, hvor en repræsentant for virksomheden møder forskellige kandidater, som jobmedarbejderne i Det boligsociale hus og Jobcenter Aarhus på forhånd har vurderet vil kunne bestride det ledige job.

Det betyder, at virksomheden sparer processen med selv at skulle gennem den omfattende udvælgelsesproces, når man har et stort antal ansøgere til et job. Og selve samtalerne kan afvikles i løbet af en god times tid.

Intensivt og berigende
Nogle vil sikkert mene, at det kan være svært på så kort tid at finde den rigtige medarbejder. Men Niels Gårde mener, at den korte samtale også kan være en fordel.

Han vurderer, at jobdating kan give også lidt mere generte typer en fordel, fordi de måske slapper lidt mere af, når man går direkte til sagen.

”Med de 15 minutter til rådighed, er der ikke tid til smalltalk. Man går lige til sagen. Det er intensivt og meget berigende. Selvfølgelig kan det være svært at screene kandidater på 15 minutter. Men foreløbig har vi ramt de rigtige folk.”

Han understreger, at lige så vel som føtex vælger en medarbejder, så vælger medarbejderen også føtex.

”Man skal have lyst til at gøre en forskel og gå ind i jobbet med lyst og entusiasme. Der er forskel på, om man driver sit job eller passer sit job.  Og det kan vi sagtens få en god fornemmelse af på de 15 minutter.”

14 nationaliteter giver ”fed virksomhedskultur”
De nuværende 113 medarbejdere er fordelt på 14 forskellige nationaliteter, og det vurderer Niels Gårde er en stor fordel.

”Det giver en fed virksomhedskultur. Selvfølgelig skal vi tage nogle hensyn til hinanden, og vi skal lære at forstå de forskellige værdier, vi kan have. Men det giver noget til en gruppe, at vi er så forskellige.”

Og så tilføjer han med et smil, at det samtidig gør det lidt lettere at få vagtplanen til at gå op, for eksempel i juletiden, hvor medarbejdere med rent dansk baggrund gerne vil holde fri, mens muslimske medarbejdere gerne vil arbejde.

Det lokale ansvar
Niels Gårde understreger, at de nye medarbejdere er ansat, fordi de har de nødvendige kvaliteter. Men samtidig fastholder han, at Føtex i City Vest også har et ansvar for at være med til at udvikle lokalområdet.

”Du kan ikke finde ret mange andre virksomheder i Brabrand med 113 medarbejdere. Når man er så stor en virksomhed, har man også et ansvar for at afspejle det nærmiljø man er i.”

Niels Gårde glæder sig over, når føtex kan give en hånd med lokalt. Da i hundredevis af mennesker i august stod i kø foran E&P Huset i bagende varme for at blive corona-testet, kom han personligt rullende med indkøbsvogne fulde af kolde kildevand til alle.

Han tømte ikke bare sin egen butik for flasker med vand, men fik også fat på alt, hvad de havde af vand på hylderne i føtex-butikken i Frederiks Allé.

Samarbejde med Sødalskolen
Desuden har han haft samtaler med Sødalskolens ledelse om at adoptere en hel årgang.

”Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan bruge en butik som den her til. Men jeg forestiller mig, at butikken kan indgå i undervisningen på forskellige måder. Måske kan vi en gang i mellem blive en del af matematik- eller dansk-undervisningen. Det skal vi finde ud af sammen.”

Føtex i City Vest er desuden blandt andet sponsor for Brabrand IF Håndbold, og støtter Baba-projektet i Gellerup.

”Jeg synes, vi forsøger at gøre en forskel.”

Interesserede virksomheder kan kontakte Naim Shoja på shna@aarhus.dk eller 4187 3637 hvis I er interesseret i at deltage i jobdating.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.