Den 15. december begynder fyrværkeri-sæsonen igen. Sidste år gik det blandt andet i Gellerup helt over gevind, og der blev skudt med fyrværkeri mod forbipasserende, mod bussen og sågar mod politiet. Nu advarer leder af Lokalpolitiet i Aarhus Vest mod nye skærpede straffe.

Nytårsaften blev sidste år en voldsom oplevelse for både brandmænd og buschauffører i Gellerup, hvor de blev beskudt med fyrværkeri på blandt andet Karen Blixens Boulevard.

Men affyring af fyrværkeri sker nu over det meste af året, og senest d. 27. oktober blev en 25-årig mand anholdt og fængslet for at affyre fyrværkeri mod politiet på Gudrunsvej.

Nu advarer leder af Lokalpolitiet i Aarhus Vest, Klaus Hvegholm Møller om, at det kan koste dyrt at kaste fyrværkeri mod andre. Især når en ny lov med skærpede straffe i løbet af få dage formentlig vedtages af Folketinget. Strafferammen vil så gå helt op til otte års fængsel.

”Sidste år var det helt tosset her i området. Vi oplevede, at nogle syntes, det var sjovt at skyde fyrværkeri mod politifolk og andre borgere – nogle endda mod deres kammerater. Men jeg må virkelig advare alle mod at gøre det. Det kan komme til at koste dyrt,” advarede Klaus Hvegholm Møller på det seneste kvartalsmøde i Samvirket i Gellerup.

Han tilføjede, at skærpelsen ikke kun indeholder højere straffe, men også en øget risiko for, at familien kan blive smidt ud af lejligheden, hvis et familiemedlem dømmes for at angribe andre med fyrværkeri.

”Hvis nogen ved, hvor der sælges ulovligt fyrværkeri, vil vi også gerne høre om det. Hvis det kan lykkes at fjerne for eksempel 100 kilo fyrværkeri, slipper vi for at få det ud på gaden senere på året,” sagde politikommissæren.

Politiet øger tilstedeværelsen
Ved en forespørgsel i Folketingets retsudvalg i foråret blev det nævnt, er der alene i perioden 27/12-2019 til 2/1-2020 på landsplan blev registreret 500 hændelser vedrørende fyrværkeri.

I samme periode blev der rejst 80 sigtelser for overtrædelse af fyrværkeriloven. Disse sager handlede især om ulovlig besiddelse eller ulovlig affyring af fyrværkeri. Ved samme lejlighed udtalte forsvarsminister Nick Hækkerup:

”Med lovforslaget sender vi et klart signal om, at affyring af fyrværkeri mod personer er langt over grænsen for, hvad vi som samfund vil acceptere. Strafskærpelser kan dog ikke stå alene. Derfor vil politiet også øge og intensivere tilstedeværelsen og den forebyggende indsats op til nytår.”

Det forventes, at loven træder i kraft 15. december 2020, samme dato som det bliver muligt at købe fyrværkeri i Danmark.

Research: Christian Andersen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.