Fællessang er lig med fællesskab. Det er som om, man trækker vejret sammen med andre i ét fælles åndedrag. Sådan forklarer Gellerup Kirkes organist Martin Hornstrup, fællessangen styrke. Så længe samfundet er lukket ned, inviterer han hver morgen til fælles morgensang via Facebook.

”Godmorgen”, siger Martin Hornstrup og ser ind i kameraet. Han sidder ved klaveret hjemme i stuen, klokken er præcis 8, og han er som altid på det tidspunkt klar til at synge en morgensang fra Højskolesangbogen live på Facebook.

Det hele foregår på Facebooksiden ”Alsang i Gellerup”, og ud over den trofaste flok, som samtidig synger med hjemme stuerne, bliver sangen gemt på Facebooksiden, og ses denne mandag knap 150 gange.

Facebook-siden er siden slutningen af januar blevet mødestedet for en fast gruppe mennesker, hvoraf en del plejede at deltage i morgensang i Teknik og Miljøs kontorhus Blixens, eller i de faste arrangementer, ”fyraftenssang”, hver anden uge forskellige steder i Gellerup og på Lokalcentret i Brabrand.

”Velkommen til morgensang i min stue. Vi justerer lige tidspunktet lidt. Fra nu af vil det være kl. 8.30. Det handler om, at kl. 8 det er tidspunkt hvor mine børn skal ud af døren og i skole. Det kan let blive en lille smule kaotisk. Når børnene er taget af sted, er der lidt mere ro på.”

Det er 1. marts, og Martin Hornstrup begynder derefter at introducere dagens sang:

”Det er blevet forår, og der er en sang, der hører til den første dag i marts, og den handler om en lille anemone. Den hedder ”Hvad var det dog der skete”. Jeg tror, at rigtig mange af jer kender den. Syng rigtig godt med!”

”En lidt mærkelig måde at være sammen på”
Traditionen med online morgensang begyndte tilbage under den første nedlukning i foråret 2020, hvor han hver morgen sang morgensang med sin familie via sin private Facebook-profil.

”Det var tænkt som en erstatning for, at børnene plejede at synge morgensang i skolen. Så sang vi bare derhjemme i stedet for, og så inviterede jeg mine Facebook-venner med også,” siger han.

”Jeg havde faktisk forsvoret, at jeg skulle tilbage og lave onlinesang. Det er en lidt mærkelig måde at være sammen på – uden at være sammen. Og når man har gjort det tilstrækkeligt mange gange, bliver man også lidt træt af at se på sig selv.”

Tekster sætter ord på fælles følelser
Men hvorfor gør han det så? Han fremhæver som det første netværket af mennesker, som plejer at deltage i sang-arrangementerne. Her er online-fællessang en måde at holde kontakt med dem på.

”Men sang har også noget at tilbyde i en situation som den, vi alle sammen er i. Rigtig mange af de overleverede sangtekster kan være med til at sætte ord på det, vi alle sammen mærker på en særlig måde, når vi er lidt trængt. Og så er det en måde at løfte perspektivet: Vi er ikke de første i historien, der har haft det svært. Og så er fællessang jo også bare noget, vi bliver i godt humør af!”

Han ser desuden dagens morgensang som sit lille bidrag til at bekæmpe ensomhed, tristesse og corona-træthed. Han bemærker, at en del lige skriver ”Tak for sangen” eller ”Hav en god dag!” Og han forsøger også at skabe lidt interaktion ved at bede folk om at foreslå sange.

Børnene tilbød at synge med
Mens Martin Hornstrups børn var hjemsendt fra skole, deltog en eller flere af dem ofte i morgensangen hjemme fra stuen. Det gav trods alt en vis oplevelse af fællessang.

”De er faktisk ret gode til at synge, og de er også glade for det. Jeg har ikke tvunget dem til at være med, men de har selv tilbudt det flere gange.”

Søndag morgen foregår morgensangen fra Gellerup Kirke, og i løbet af ugen, når der er ”åben kirke”, kan man i det hele taget ofte møde Martin Hornstrup, som sidder i kirkerummet og øver sig.
Martin Hornstrup har sammen med rapperen Chadi Alderbas skrevet en ny sang til Gellerup. Her ses de to foran Gellerup Kirke.

Alsang i Gellerup d. 19. maj
Siden 2017 har Martin Hornstrup en time hver anden uge inviteret til fyraftenssang, og det har efterhånden samlet en lille trofast gruppe, som fast møder op i Gellerup Kirke eller andre steder i lokalområdet og synger sammen fra Højskolesangbogen.

2020 var egentlig udset til at skulle være det helt store år for fællessangen i Gellerup, men sådan gik det som bekendt ikke. Coronaen vanskeliggjorde fælles arrangementer, men Martin Hornstrup er stadig fuld af fortrøstning og har allerede sat dato på, hvornår alsangen for alvor skal runge i Gellerup:

Den 19. maj vil der – hvis corona-restriktionerne tillader det – blive afholdt et stort anlagt fællessangs-events på Fredspladsen foran Gellerup Kirke med arrangementer for børnehaver og skoler om formiddagen og et event kl. 16 under titlen ”Fællessang fra hele verden” med bl.a. musikere fra World Music Centre.

Dagen arrangeres i samarbejde med ALSANG, et landsdækkende initiativ, der arbejder for at fremme fællessangen lokalt og nationalt. Det vil også blive muligt at følge programmet online.

Ved alle arrangementerne vil den nye sang til Gellerup ”Åbn din gyldne port” blive sunget. Sangen er skrevet af Martin Hornstrup i samarbejde med rapperen og sangskriveren Chadi Alderbas, også kendt som Cha D, og med assistance fra ordsmeden Niels Brunse. De håber, at sangen vil blive sunget adskillige gange i Gellerupparken hen over 2021.

Ud over sit faste job som organist i Gellerup Kirke har Martin Hornstrup også sit eget orkester, hvor grundstammen udgøres af Gellerup Kirkes husorkester. Desuden tilbyder han via sin egen hjemmeside også foredrag og salmesangs-arrangementer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.